فراجا گردشگری

املت اردبیلی که ثبت ملی شد

املت اردبیلی که ثبت ملی شد فراجا: «چیغیرتما» یکی از غذاهای سنتی اردبیل و شبیه به املت است، که به جز گوجه و تخم مرغ، مرغ هم یکی از مواد اولیه آن به شمار می آید. مهارت پخت این خوراک حالا در لیست میراث ناملموس کشور ثبت شده است.


روح الله محمدی ـ رئیس گروه دیرینه شناسی استان اردبیل ـ با اشاره به این که مردم استان اردبیل رژیم غذایی متنوعی دارند که غذاهای سنتی محلی بسیاری را در خود جای داده است، به ایسنا اظهار داشت: بیشتر غذاهای استان اردبیل بر پایه گوشت است که شاید دلیل آن وجود دام های خوب در این منطقه باشد. از سویی، شرایط سخت آب و هوایی باعث شده مردم به غذاهایی نیاز داشته باشند که بدن آنها را قوی و گرم نگه دارد.
محمدی درباره ی غذای سنتی «چیغیرتما» توضیح داد: «چیغیرتما» یکی از غذاهای اصیل و محلی استان اردبیل است که مواد اصلی آن مرغ و تخم مرغ (ترجیحا محلی) و گوجه فرنگی است. در زبان ترکی، چیغیرتما به غذاهایی می گویند که در آخر پخت، تخم مرغ به آن اضافه شود. این غذا بیشتر شبیه اُملت گوجه فرنگی است، ولی به عنوان غذای بومی استان با اضافه کردن مرغ در طبخ آن به «چیغیرتمای مرغ» معروف است.
بگفته این کارشناس، طبخ «چیغیرتما» حدود یک و نیم ساعت زمان می برد و مواد اصلی این غذا، مرغ و تخم مرغ و گوجه فرنگی است، اما موادی چون کره محلی، پیاز، ادویه، زعفران و سیب زمینی هم برای طبخ آن استفاده می شود.


محمدی درباره ی طرز تهیه «چیغیرتما» اظهار داشت: برای پخت این غذای سنتی، ابتدا پیاز را بصورت خلالی خرد کرده در قابلمه ریخته و با مقداری کره روی حرارت تفت می دهیم تا طلایی شود. سپس نمک، ادویه و زردچوبه را به آن اضافه می نماییم و تکه های مرغ را در قابلمه ریخته و کمی تفت می دهیم. در ادامه، مقداری آب جوش اضافه کرده و در قابلمه را می بندیم، اجازه می دهیم تا مرغ آب پز شود.
او افزود: سپس سیب زمینی های خلالی را با زردچوبه سرخ می نماییم و کنار می گذاریم. مرغ پخته شده را در ماهی تابه با کره محلی و زعفران سرخ می نماییم و کنار می گذاریم. درون همان تابه، پیاز خلالی سرخ و گوجه ها را درشت رنده می نماییم و به پیاز سرخ شده اضافه می نماییم. بعد از آن که آب گوجه ها به خوبی تبخیر شد تکه های مرغ را درون تابه قرار می دهیم. در یک کاسه تخم مرغ ها را شکسته و با مقداری نمک، فلفل، زردچوبه و زعفران، خوب هم می زنیم. در آخر تخم مرغ های زده شده را به مواد درون تابه اضافه می نماییم و حدود ۲۰ دقیقه اجازه می دهیم تا خوب ببندند. حال غذای سنتی «چیغیرتما» را که آماده سرو است، درون ظرفی بزرگ کشیده و با جعفری و پیاز ساطوری شده تزیین و با نان میل می نماییم.


محمدی با اشاره به اینکه غذای سنتی و بومی «چیغیرتما» از گذشته های دور در استان اردبیل رواج داشته است، اظهار داشت: امروزه پخت این غذا مثل قبل رایج نیست، اما همچنان در مراسم ها، دورهمی ها و مهمانی ها توسط مردم مناطق مختلف استان اردبیل طبخ می شود. همین طور در منطقه نمین و در رستوران های بین راهی در گردنه حیران پخت این غذا رواج زیادی دارد. «مهارت پخت چیغیرتما» سال ۱۴۰۰ در لیست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است.




منبع:

1402/10/23
12:41:13
0.0 / 5
488
تگهای خبر: دیرینه شناسی , میراث
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912