فراجا گردشگری

تخت جمشید و ساخت استخرهای کشاورزی در حریم آن

تخت جمشید و ساخت استخرهای کشاورزی در حریم آن فراجا: تخت جمشید به عنوان یک اثر ماندگار مورد توجه فعالان میراث فرهنگی برای حفظ این اثر ماندگار بوده که ساخت استخر کشاورزی در اطراف حریم آن موجب نگرانی درباب لطمه رسیدن به این اثر شده است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها: مجموعه جهانی تخت جمشید به عنوان یکی از مهم ترین آثار تاریخ باستانی کشور همواره مورد توجه مردم و فعالان میراث فرهنگی برای حفظ و حراست از این اثر ماندگار بوده است.
این اثر تاریخی که در شهرستان مرودشت استان فارس واقع شده همواره در دوره های مختلف در خطر تهدیدات طبیعی و انسانی قرار داشته است.
تهدیداتی از آلایندگی ها، بهره برداری غیراصولی از چاه های آب و فرونشست زمینهای اطراف و یا گلسنگ هایی رشد کرده بر روی بدنه این میراث جهانی آینده این مجموعه پرارزش را در معرض خطر جدی قرار داده است.
در همین زمینه پخش خبر ساخت استخر کشاورزی در حریم این مجموعه جهانی سبب نگرانی دوچندان برای حفظ این مجموعه جهانی شده است.
لازم به ذکر است بر مبنای قانون مصوب سال ۱۳۵۱ در مورد ضوابط حفاظت محدوده حریم درجه یک تخت جمشید راه اندازی هرگونه ساختمان و هر نوع مستحدثات و تأسیسات و غرس اشجار و دخل و تصرف در اراضی و هر گونه کند و کاو ممنوع می باشد.
برای بررسی بیشتر این مورد با کارشناس دیرینه شناسی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید گفتگو کردیم.

ساخت استخر کشاورزی با نظارت مستمر کارشناسان میراث انجام شده است

فضل اله حبیبی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه استخر ساخت شده در محدوده مجموعه تخت جمشید نیست، اظهار داشت: ساخت این استخر بر مبنای ضوابط حریم و برای پیشگیری از تعطیلی کشاورزی و با مجوز کارشناسان میراث تخت جمشید ساخت شده است.
وی ضمن اشاره به این مورد که ما باید مطابق قوانین و دستورالعمل های موجود با کشاورزان همکاری نماییم، افزود: پروژه مذکور با نظارت مستمر کارشناسان میراث انجام شده است.
حبیبی با تاکید بر این که به جز این استخر، تأسیسات آبرسانی دیگری که در حریم وجود دارند، همگی به زمان پیش از تصویب چارچوب قانونی حریم یعنی حدود ۹ سال پیش باز می گردند و برای آنها مجوز فعالیت صادر گردیده است، اضافه کرد: قبل از هرگونه اقدام، پیمایش های میدانی و بررسی های کارشناسی دقیق با تصاویر ماهواره ای از زمین ها صورت گرفته است.
کارشناس دیرینه شناسی پایگاه جهانی تخت جمشید با اشاره به اینکه از کشاورزان تعهدی محضری برای حفظ حریم تخت جمشید گرفته شده است، اظهار داشت: نمونه های گوناگونی از استخرهای مذکور از زمان تصویب ضوابط عرصه و حریم تخت جمشید در حریم درجه یک راه اندازی شده اند و هیچ گونه مغایرتی با ضوابط حریم ندارند.

ارتفاع ساخت استخر حداکثر ۱/۵ متر و به شکل تل خاکی است

وی ضمن اشاره به این که این استخر از نوع خاکی بوده و خاک مورد استفاده آن هم از بیرون از مجموعه تهیه شده است، افزود: برای ساخت استخر مجوز هیچ گونه حفاری داده نشده است و فقط به صورت تل خاکی آن هم در حداکثر ارتفاع ۱/۵ متر بوده تا به نمای بصری مجموعه خدشه وارد نشود.
حبیبی همینطور به مواد پلیمری استفاده کف ساخت این استخر اشاره نمود و اضافه کرد: کف این استخرهای خاکی با مواد پلیمری عایق بندی و بدنه آن با رنگ خاکی پوشیده شده تا ضمن حفظ استقامت برای پیشگیری از نفوذ آب به خاک اصلی در سطح زیرین، آب مورد نیاز برای کشاورزی در این استخرها ذخیره شود.
این کارشناس میراث فرهنگی با اشاره به اینکه در اراضی مذکور هیچ گونه آثار تاریخی مانند سفال یا شواهد دیگر وجود ندارد، اظهار داشت: ادعاهای مطرح شده بر مبنای وجود شواهد تاریخی در این اراضی، فاقد پایه علمی و مستندات معتبر هستند.

اجازه تجاوز به حریم مجموعه جهانی تخت جمشید را نمی دهیم

محمد ثابت اقلیدی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه به هیچ عنوان اجازه تجاوز به حریم مجموعه های با ارزش میراث فرهنگی را نمی دهیم، اظهار داشت: در مورد حریم های مجموعه های میراثی یک گروه کارشناسی در اداره کل میراث فرهنگی استان تشکیل شده است تا هیچ گونه شائبه ای در این حوزه بوجود نیاید.
وی افزود: در سنوات قبل یکسری تجاوزات به حریم تخت جمشید شده که اداره کل میراث فرهنگی اخطارهایی بر مبنای جمع آوری به آنان داده و اگر تمکین نکنند از راه دستگاه قضایی اقدام می شود.
ثابت اقلیدی اضافه کرد: برای مثال در حریم تخت جمشید دکه های فروش مواد غذایی یا حتی کارخانه تولید آسفالت وجود داشته که با پیگیری این اداره کل تمامی آنها جمع آوری شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس خاطرنشان کرد: برای ساخت استخر کشاورزی هم این مورد صدق می کند و این اداره کل به هیچ عنوان اجازه ساخت در حریم درجه یک آنرا نمی دهد.

1403/09/27
12:04:36
0.0 / 5
8
تگهای خبر: اثر تاریخی , حفاری , حفاظ , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912