فراجا گردشگری
بررسی یك پیشنهاد و پاسخ به چند پرسش

چرا روز بعد از شب چله را تعطیل نکنیم؟

چرا روز بعد از شب چله را تعطیل نکنیم؟ به گزارش فراجا، یک مردم شناس و پژوهشگر میراث ناملموس با توضیح درباره ی تحولات آیین یلدا در گذر زمان و نام درست بلندترین شب سال، به واکاوی پیشنهاد تعطیلی روز بعد از شب یلدا (شب چله) پرداخت و اظهار داشت: در طول سال به دلیلهای مختلفی چون برودت هوا، آلودگی هوا و صرفه جویی در انرژی با تعطیلی های مختلف مواجهیم، چه اشکال دارد که در این مورد به بهانه بها دادن به یک آیین کهن که مظهر خانواده و شادی است، روز بعد از آنرا تعطیل کنیم؟


به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، «یلدا»، این آیین کهن و ملی ایرانی، همیشه نماد امید، پیروزی روشنایی و پیوند خانواده ها بوده است. شب چله فراتر از یک سنت تاریخی، نمادی از اتحاد، مقاومت و امید است. حالا که این آیین به ثبت جهانی رسیده، وظیفه ای بزرگ بر دوش ایرانیان است؛ حفظ و تقدیر این میراث کهن برای نسل های آینده. «یلدا» به ما می آموزد که روشنایی حتی در طولانی ترین شب ها نیز فرا خواهد رسید. شور برگزاری هر ساله این آیین در بین مردم تصویرگر جایگاه باارزش آن میان ایرانیان است. «یلدا» آنچنان در میام ایرانی ها، مهم و عزیز شمرده می شود که سال قبل تصمیم شورایعالی انقلاب فرهنگی بر اساس تغییر نام این آیین کهن در تقویم (روز ترویج فرهنگ میهمانی و پیوند با خویشان) واکنش های گسترده ای بدنبال داشت، که در نهایت این شورا توضیح داد «شب یلدا» از تقویم حذف نشده و روز ترویج میهمانی و پیوند با خویشان» به نام این روز اضافه شده است.
اما در سوی دیگر، پژوهشکده مردم شناسی برمبنای مطالعات کارشناسیِ آیین یلدا، که مبتنی بر بیداری و دید و بازدید خانوادگی تا دیروقت است، پیشنهاد تعطیلی روز بعد از شب یلدا/ چله و یا دست کم دیرتر شروع شدن وقت اداری را بیان نمود. ایسنا به بهانه‌ی پیگیری نتیجه این پیشنهاد و همین طور درباره ی تحولات این آیین باستانی و تاثیر آن در بین مردم و آموزه هایی که در دل آن نهفته است، با علیرضا حسن زاده ـ دانشیار پژوهشکده مردم شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی گفت وگو کرد که در ادامه می خوانید:
سال گذشته در همایش «یلدا در آیینه فرهنگ و تمدن کهن ایران» پیشنهاد کردید بهتر است روز پس از شب یلدا تعطیل شود. این سخن بازخوردهای مختلفی داشت. دلیلهای شما برای این پیشنهاد چیست و عاقبت آنچه شد؟
«یلدا» یک جشن و آیین ملی است و یکی از مهم ترین چشم اندازهای فرهنگ شادمانی در ایران. این آیین جشن امید و پیروزی روشنایی و اولین طلایه دار بهار و بشارت گر زایش خورشید است، از طرفی جزو سه آیین مهم ایرانی است که دارای خوان نمادین و مثالی در کنار نوروز و مهرگان است. در این آیین ادبیات ملی فارسی در آثار فردوسی و حافظ با آیین و جشن پیوند می خورند. این خاصیت «یلدا» را به یکی از ملی ترین آیین های ایرانی تبدیل نموده است. توجه داشته باشید قسمتی از میراث روایی و قصه های عامیانه ما در آیین یلدا به ما انتقال یافته است. از طرفی این آیین از شمار عناصر میراث ناملموس ایران است که به ثبت جهانی رسیده و از طرفی با عنایت به ثبت مشترک این عنصر با افغانستان، حوزه ایران فرهنگی را هم نمایندگی می کند. این آیین نیز جهان بینی زیست سالاری در نزد ایرانیان را انعکاس می دهد. به نظر من، تعطیل اعلام داشتن روز بعد از یلدا، احترام به همه این ارزش ها و فرهنگ ملی مردم ایران است.
توجه فرمایید که مردم بدون کمک دولتی در ضمن تاریخ حافظ این آیین بوده و آنرا تا امروز زنده نگه داشته اند. به واقع افزودن اهمیت جایگاه یلدا از یکسو احترام به فرهنگ مردمی و از طرفی به جشن های ملی ایرانیان است و گامی مهم برای توسعه فرهنگ شادمانی خصوصاً در بین نسل کودکان، نوجوانان و جوانان بحساب می آید. «یلدا» یکی از بزرگ ترین و مهم ترین آیین های خانوادگی در ایران است که مانع از گسست میان نسلی می شود. توجه به این آیین، اهمیت دادن به شادی و فرهنگ شادمانی و جشن های باستانی ما است. این آیین بااینکه بشارتگر بهار است اما جزء آیین های زمستان تلقی می شود و به نظر می آید در کنار نوروز به عنوان آیین بهاری ما باید به این آیین زمستانی هم بهای بیشتری داد و آنرا به عنوان یک جشن ملی تعطیل اعلام داشت، یعنی روز پس از آنرا.
خب در ضمن سال ما به دلیلهای مختلفی چون برودت هوا و آلودگی هوا و صرفه جویی در انرژی با تعطیلی های مختلف مواجهیم. چه اشکال دارد که در این مورد به بهانه بها دادن به یک آیین کهن که مظهر خانواده و شادی است، روز بعد از آنرا تعطیل کنیم؟
علیرضا حسن زاده


منبع:

1403/10/01
10:40:03
0.0 / 5
8
تگهای خبر: فرهنگ و تمدن , كهن , موزه , میراث
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۴
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912