فراجا گردشگری
اظهارات یك مقام مسؤول در قشم درباره تخریب اثری جهانی

خطر اخراج قشم از یونسكو جدی شد

خطر اخراج قشم از یونسكو جدی شد به گزارش فراجا سرپرست مدیریت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قشم، با بیان این كه تخریب حریم میراث طبیعی ملی و جهانی «غار نمكی» قشم طبق مستندات قانونی جرم است، اظهار داشت: با وجود پیگیری ها و مكاتبات قضایی مختلف برای پیشگیری از این تخریب، عملیات ساخت مركز پروش میگو نه تنها متوقف نشده، بلكه همچنان ادامه دارد و خطر خروج ژئوپارك قشم را از لیست جهانی یونسكو، جدی كرده است.


به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، واگذاری اراضی در محدوده طولانی ترین غار نمكی جهان به مركز پرورش میگو بعنوان جدی ترین تهدید برای خروج ژئوپارك قشم از یونسكو مطرح است. واگذاری اراضی در جزیره قشم از سال ۱۳۹۶ درحالی آغاز شد كه همان سال، پروژه ژئوپارك این جزیره موفق شد كه به لیست ژئوپارك های یونسكو بازگردد. این ژئوپارك یك مرتبه در سال ۱۳۸۵ ثبت جهانی شده بود اما در سال ۱۳۹۱ به علت آنچه مشكلات مدیریتی اعلام شد، كارت قرمز گرفت و از این لیست خارج شد. اینك كارشناسان معتقدند، واگذاری اراضی كه بیشتر با هدف راه اندازی اقامتگاه، مركز پرورش میگو و آبزیان، پلاژ و شهرك های صنعتی بوده، این ژئوپارك را بار دیگر در معرض تهدید قرار داده است.
علیرضا امری كاظمی ـ مدیر ژئوپارك جهانی قشم و سرپرست مدیریت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قشم ـ در اینباره به ایسنا اظهار داشت: حدود دو ماه قبل مبحث این واگذاری در ایسنا عنوان شد اما به علت بی توجهی مسؤولان ذی ربط حالا كار به جایی رسیده كه در محوطه ای كه زمان انتشار خبر فقط دو كانكس در آن مستقر بود، تخریب گسترده در اصل اثر اتفاق افتاده است. با این وجود پروژه نه تنها متوقف نشد، بلكه با قوت ادامه پیدا كرد.
چندماه قبل از مجاری قانونی به مقام قضایی شكایت كردیم، توقف سریع راه اندازی مركز پرورش میگو را خواهان شدیم. مستندات عرضه كردیم. به سرمایه گذار شفاهی و كتبی اخطار و تذكر دادیم اما تخریب در حریم ژئوسایت «گنبد نمكدان» قشم نه تنها متوقف نشد كه با قوت ادامه پیدا كرداو درباره اقداماتی كه برای پیشگیری از این تخریب انجام شده است، توضیح داد: چندماه پیش ما در قالبی رسمی و از جانب مدیریت ژئوپارك جهانی قشم و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جزیره، از مجاری قانونی مكاتبه و شكایت خویش را به مقام قضایی شهرستان اعلام كردیم و ضرورت توقف سریع این پروژه و لغو مجوزهای آنرا خواهان شدیم. علل كاملا مستند بود، پرونده های ثبت ملی و جهانی ژئوپارك را هم فرستادیم. می خواستیم از مجاری قانونی و طبق روال پیش رویم، تمام مستندات و مكاتبات در تاریخ های مشخص هم موجود است.
وی افزود: علاوه بر این به سرمایه گذار و كسی كه تخریب را انجام می دهد شفاهی و با اخطار و تذكر كتبی دادیم. خواستیم كار را شروع نكند و استعلام بگیرد تا محدوده اثر طبیعی ملی و جهانی را اعلام نماییم. متاسفانه حرف شنوی نداشتند و به كار خود ادامه دادند و تا این لحظه توقف عملیات صورت نگرفته است.
مدیر ژئوپارك جهانی قشم اظهار داشت: این پروژه در اراضی ای در حال اجرا می باشد كه سه حریم مهم را شكسته است؛ نخست حریم ثبت جهانی ژئوپارك قشم است كه در پرونده یونسكو كامل و واضح مشخص شده. دو حریم دیگر به میراث طبیعی و ملی كه در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ثبت شده است با عنوان محدوده ژئوپارك و محدوده اختصاصی سایت «نمكدان» مربوط می شود. این تخریب در هر سه محدوده اتفاق افتاده است.
او در پاسخ به این پرسش كه این تخریب، ژئوپارك جهانی قشم را با چه مخاطراتی روبه رو خواهد كرد؟ اظهار نمود: مشكل اصلی این است كه ژئوپارك جهانی قشم را در خطر خروج از یونسكو قرار می دهد. مشكل دوم تعرض و تخریب حریم میراث طبیعی ملی گنبد نمكدان است. برپایه قوانین صریحی كه وجود دارد هرگونه تغییر در چشم انداز و یا تغییر اصالت اثر یا عملیاتی كه باعث صدمه رساندن این اثر شود، تخلف و جرم است.
امری كاظمی درباره این كه با عنایت به متوقف نشدن این پروژه علیرغم پیگیری ها و خطر خروج ژئوپارك از یونسكو، چه اقدامات فوری را برای پیشگیری از گسترش تخریب می توان انجام داد؟ اظهار نمود: نمی دانم غیر از پیگیری های قانونی و رسمی كه ما تا كنون انجام داده ایم، چه كار دیگری می توانیم انجام دهیم. ما (سازمان منطقه آزاد قشم) ضابط قضایی نیستیم و نمی توانیم به صورت قهری به ماجرا ورود نماییم. فقط می توانیم از لحاظ قانونی و رسما شكایات مان را كتبی پیگیری نماییم. عكس العمل های در خور توجه، مناسب و شایسته این اتفاق را دیگر مسؤولان باید نشان دهند كه در انتظار تصمیم گیری و اقدام سریع آنها هستیم.
سرپرست مدیریت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قشم خاطرنشان كرد: برپایه قوانین داخلی و اداری، ژئوپارك و مدیریت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مستقیما نمی توانند شكایتی را مطرح كنند و از راه مدیریت امور حقوقی و قراردادهای سازمان منطقه آزاد قشم باید این فرایند دنبال شود. مكاتبات رسمی ما با مقامات قضایی هم از این طریق مورد پیگیری قرار|گرفت.
وی اضافه كرد: ما پیش از هر گونه تخریب، هشدارهای لازم را دادیم و مكاتباتی داشتیم، اگر در همان مرحله حكم توقف پروژه و تخریب صادر می شد، دیگر به اینجا نمی رسید و ژئوپارك به مخاطره نمی افتاد و روی نظر ارزیابان یونسكو كه مقرر است بهار سال آینده به قشم سفر كنند تأثیر منفی نمی گذاشت. الان این نگرانی وجود دارد كه با این اتفاق، در بحث ارزیابی ژئوپارك جهانی قشم با مشكل مواجه شویم و این ضایعه ای بزرگ برای قشم و كشور خواهد بود.
از روزی كه واگذاری این اراضی در قشم عنوان شد، مردم محلی و دلسوز جزیره می خواستند ما عكس العمل نشان دهیم، وگرنه خودشان فعال می شوند، از آنها خواهش كردیم اجازه دهند قانونی و رسمی مبحث را پیگیری نماییم. اطمینان خاطر دادیم این پیگیری ها به نتیجه می رسد. متاسفانه مردم وقتی دیدند پیگیری سازمان منطقه آزاد قشم و شكایات های ما به نتیجه نرسید و تخریب شدت یافت، اعتراض خویش را به فضای مجازی كشاندند. مردم از ما ناامید شدنداو مهمترین اقدام را توقف سریع عملیات تخریب در محدوده غار نمكی و برگردادن وضعیت زمین به حالت پیش از تخریب و پر كردن حوضچه های بوجود آمده و برداشت آوارها و ضایعات دانست و اظهار داشت: این نخستین و فوری ترین اقدام است تا پس از آن دفاعیه ای در مقابل ارزیابان یونسكو داشته باشیم كه ما این تخریب را متوقف كردیم یا به حالت قبل برگرداندیم، هرچند متاسفانه باید بگویم برگرداندن طبیعی زمین به این سادگی ها نیست و در زمان كوتاه اتفاق نمی افتد؛ چون كه هم هزینه دارد و هم به حالت اصلی و طبیعی خود برنمی گردد و این سبب تاسف است كه اثر طبیعی ملی و جهانی خویش را به این راحتی تخریب می كنیم؛ تخریبی كه همچنان ادامه دارد.
امری كاظمی اظهار نمود: از روزی كه این مورد در قشم شروع شد، مردم محلی و دلسوز جزیره به ما رجوع می كردند و می خواستند عكس العمل نشان دهیم، وگرنه خودشان فعال می شوند، ما از آنها خواهش كردیم اجازه دهند قانونی و رسمی مبحث را پیگیری نماییم تا به صورت اداری و رسمی مشكل حل شود. اطمینان خاطر دادیم كه این پیگیری ها به نتیجه می رسد اما متاسفانه مردم وقتی دیدند پیگیری سازمان منطقه آزاد قشم و شكایات های ما به نتیجه نرسید و تخریب آغاز شد و شدت هم گرفت، اعتراض خویش را به فضای مجازی كشاندند. مردم از ما ناامید شدند كه خودشان دست به كار شده اند.
او افزود: اگر در بدو امرِ هشدارها و مكاتبات اداری و درون سازی، مشكل حل شده بود امروز كار به اینجا نمی رسید كه جو ملتهبی ایجاد شود و مردم روی این قضیه حساس شوند و خودشان پیگیری كنند. در چنین جوی امكان دارد حرف های غیرواقعی و بزرگ نمایی كه برخلاف مصالح كشور است، مطرح شود و یكسری از این جو برای تخریب مسؤولان استفاده كنند و اقدامات مثبت آنها را زیر سوال ببرند. متاسفم كه كار به این مرحله رسید. اگر مبحث در قالب قانونی پیگیری می شد و به نتیجه می رسید، مسلما این اتفاق ها نمی افتاد.
امری كاظمی بیان نمود: مردم، فعالان میراث و محیط زیست قشم، انسان های متواضع و خویشتن داری هستند، حرف ما را در دو سه ماه قبل پذیرفتند. ما از آنها اجازه خواستم مشكل را رسمی و قانونی حل نماییم و اجازه تخریب نمی دهیم، خیلی سعه صدر داشتند و تأمل كردند ولی حالا ما نزد آنها شرمنده شده ایم كه نتوانستیم مبحث را به نتیجه برسانیم و از تخریب جلوگیری نماییم. ما پاسخی برای مردم نداریم. امیدوارم دیگر مقامات مسؤول در این رابطه عكس العملی نشان دهند كه نظر مردم تامین گردد و این مشكل را حل كنند تا خطر خروج ژئوپارك قشم از لیست یونسكو هم دور شود.
این تصویر كه در فضای مجازی انتشار یافته، محل راه اندازی مركز پرورش میگو را در حریم گنبد نمكی قشم نشان داده است

1398/11/06
22:11:26
5.0 / 5
4483
تگهای خبر: اقامت , سایت , سفر , شهر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۱
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912