از گوشه نشینی تاریخ تا جولان بی تفاوتی
به گزارش فراجا، همدان _ هشت ماه بعد از آغاز جستجوهای خیابان باباطاهر همدان، به جای انتشار اخبار پیشرفت فیزیکی سایت موزه، فروریختن دیواره آن خبرساز شد.
خبرگزاری مهر -گروه استان ها-آزاده صفی: اواسط اردیبهشت سال جاری بود که حین پیاده راه سازی در شروع خیابان باباطاهر در میدان مرکزی شهر همدان، قسمتی از یک اثر تاریخی دوره اسلامی در این محدوده نمایان شد و به منظور انجام کاوش باستان شناسی، اجرای طرح عمرانی متوقف گردید. وضعیت اضطراری در این محل سبب شد مجوز کاوش دیرینه شناسی در خیابان باباطاهر زودتر از موعد قانونی و در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ماه از جانب پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور صادر شود. همان روز مصطفی ده پهلوان؛ رئیس وقت پژوهشگاه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در رابطه با کشف جدید بنای تاریخی در همدان اظهار داشت: خیلی از اتفاقات و اکتشافات در شهرها اجتناب ناپذیر است، چونکه بیشتر شهر های امروزی از تهران تا کاشان، از ری و شوش تا همدان بر روی شهر های کهن قرار گرفته، بنا شده و توسعه یافته است. محمد شعبانی، سرپرست جستجوهای خیابان باباطاهر همدان هم ۲۶ خردادماه سالجاری در رابطه با نتایج کاوش در این خیابان به خبرنگار مهر، اظهار داشت: چند واحد معماری از قرون متأخر اسلامی به دست آمده که دارای فضاهای گوناگونی همچون فضاهایی با کاربری آشپزخانه و شواهدی مانند اجاق و تنور است.
کشف شواهدی از دوره های ماد، هخامنشی، سلوکی و اشکانی وی افزود: با عنایت به این که در میدان مرکزی شهر و همینطور در میانه خیابان باباطاهر به چنین شواهد تاریخی برخوردیم احتمال می دهیم شواهدی از بافت تاریخی شهر همدان بخصوص در دوره های ماد، هخامنشی، سلوکی و اشکانی شهر را در این محدوده داشته باشیم. ۲۷ خردادماه سال جاری، محسن معصوم علیزاده؛ مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان حین بازدید از کاوش دیرینه شناسی در خیابان باباطاهر، اظهار داشت: بعد از اتمام کاوش ها تا ماه آینده امکان نصب کف فرش شیشه ای و نورپردازی در این خیابان وجود دارد تا عابرین پیاده بتوانند در زمان عبور از این سازه باستانی بازدید نمایند. وی ضمن اشاره به همکاری چشم گیر شهرداری همدان با میراث فرهنگی از روزهای اول کشف آثار تاریخی در این مکان اضافه کرد: بر مبنای دستورات صادر شده از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی این طرح با سرعت بیشتری ادامه پیدا می کند تا هر چه سریع تر بتوانیم به جمع بندی برسیم و جلسه ای با شهردار برای هماهنگی و همراهی بیشتر در دستور کار قرار دارد.. سرپرست جستجوهای دیرینه شناسی خیابان باباطاهر همدان، ۱۳ مردادماه هم به خبرنگار مهر، اظهار داشت: در مورد تعیین و تکلیف وضعیت آثار مکشوفه در خیابان باباطاهر و تبدیل آن به سایت موزه، ظاهراً جلسه ای میان میراث فرهنگی و شهرداری برگزار شده و مراحل مقدماتی تهیه طرح های مختلف برای انتخاب یکی از آنها انجام شده است و امید است در اولین فرصت این فرآیند و شروع عملیات اجرایی آن آغاز شود.
آثار کشف شده در معرض تخریب هستند شعبانی با اشاره به اینکه آثار کشف شده در معرض تخریب هستند و باید هرچه سریع تر روند طراحی و اجرای سایت موزه تعیین تکلیف شود، اضافه کرد: امیدوارم فرآیند اجرای سایت تا پیش از شروع فصل بارش آغاز شود وگرنه احتمال صدمه به این مجموعه و نگاه منفی یونسکو به همدان و اثر ثبت شده وجود دارد. ۲۸ مردادماه هم سجاد علی بیگی؛ رئیس پژوهشکده دیرینه شناسی کشور در بازدید از جستجوهای خیابان باباطاهر، در گفتگو با خبرنگار مهر، بیان نمود: ادامه کاوش ها در گرو توافق میراث فرهنگی استان و شهرداری است و این محوطه می تواند بعنوان یک مکان مهم برای دیرینه شناسی شهری مورد توجه قرار گیرد شبیه آنچه در اصفهان، یزد و آذربایجان غربی دنبال می نماییم و امیدواریم اینجا هم برای مردم شهر همدان و گردشگران جاذبه ای منحصربه فرد باشد. ۱۴ شهریورماه سال جاری، حمیدرضا حیدری؛ معاون میراث فرهنگی استان همدان به خبرنگار مهر اظهار داشت: طرح سایت موزه پیشرفت ۸۰ درصدی دارد و در صددیم بعد از تصویب نهایی، طرح اجرا شود و تلاش می نماییم تا پیش از فصل سرما صورت گیرد. وی افزود: طبق آخرین جلسه ای که با شهرداری داشتیم قرار شد این محل به سایت موزه تبدیل گردد، همینطور مقرر شد کاوش، حفاظت، مرمت و طراحی سایت موزه بر عهده میراث فرهنگی و اجرای سایت موزه بر عهده شهرداری باشد. بعد از گذشت ۸ ماه از کشف آثار تاریخی در خیابان باباطاهر و باوجود اظهارات مسؤلان مربوطه و تاکید فعالان میراث فرهنگی و رسانه ای بر مبنای تسریع فرایند ساخت سایت موزه و حفاظت و نگهداری از آثار کشف شده، به جای خبر پیشرفت ساخت، روز ۱۱ دیماه فروریختن دیواره آن خبرساز شد و مشاهده میدانی خبرنگار مهر در همان تاریخ، حاکی از آن بود که دیواره حائل که توسط شهرداری کشیده شده بود، بر اثر ترکیدگی لوله و نشت آب فرو ریخته است.
باور به حفظ آثار تاریخی آری یا نه؟ همان روز معاون میراث فرهنگی همدان به خبرنگار مهر، اظهار داشت: خوشبختانه هیچ صدمه ای به آثار سایت موزه نرسیده است و سرپرست جستجوهای دیرینه شناسی خیابان باباطاهر تمام تمهیدات حفاظتی را برای این منطقه درنظر گرفته بود که مانع از تخریب آثار شد. حیدری اضافه کرد: طبق توافقات اولیه مقرر شد طرح سایت موزه توسط میراث فرهنگی و عملیات اجرایی و ساخت موزه توسط شهرداری صورت گیرد و باوجود این که میراث فرهنگی حدود ۲۰ روز قبل طرح را تحویل داده اما شهرداری عملیات اجرایی را هنوز آغاز نکرده است.
حال این سوالات مطرح است که مگر مسؤلان در مصاحبه های خود نگفته بودند عملیات اجرایی سایت موزه خیابان باباطاهر تا پیش از شروع فصل بارندگی شروع می شود چرا این اتفاق نیفتاد؟ مسؤلان با اقلیم همدان آشنایی ندارند یا به ارزش آثار تاریخی آن طور که باید واقف نیستند یا این که حفظ کردن یا نکردن تاریخ این دیار برایشان اهمیتی ندارد؟ در حالی که پیوست مرکز تاریخی همدان به پرونده ثبت جهانی هگمتانه باید دغدغه این روزهای مدیران باشد بی تفاوتی به نگهداری آثار تاریخی شاهکاری است که میتوان ساعت ها در رابطه با اش سخن گفت. انتظار می رود اگر واقعاً در پایتخت تاریخ و تمدن ایران، اعتقادی به حفظ تاریخ و تمدن هست حالا که طرح سایت موزه خیابان باباطاهر آماده است شهرداری هرچه سریع تر عملیات اجرایی آنرا آغاز کند.
منبع: faraja.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب