فراجا گردشگری

مطالبات فعالان میراث فرهنگی اصفهان از وزیر ضرورت توقف تخریب آثار تاریخی و اصلاح قوانین

مطالبات فعالان میراث فرهنگی اصفهان از وزیر ضرورت توقف تخریب آثار تاریخی و اصلاح قوانین فراجا: در آستانه سفر وزیر میراث فرهنگی به اصفهان، فعالان این حوزه با انتقاد از رهاشدگی پروژه های دیرینه شناسی تا تخریب معماری معاصر، خواهان اقدام فوری برای صیانت از آثار و بافت تاریخی شدند.



خبرگزاری مهر، گروه استانها - کورش دیباج: سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، امروز چهارشنبه ۱۷ بهمن ماه به اصفهان سفر می کند. به همین مناسبت، چند تن از فعالان حوزه میراث فرهنگی به نمایندگی از دوست داران این حوزه، مطالبات خودرا از وزیر میراث فرهنگی در گفتگو با خبرنگار مهر مطرح کرده اند. در این گزارش، به بررسی این مطالبات و چالش های پیش روی میراث فرهنگی استان اصفهان پرداخته شده است. مرمت غیر اصولی گنبد مسجد شیخ لطف الله

بی ثباتی مدیریتی، چالشی جدی در عرصه میراث فرهنگی

شعله وحدت پور، پژوهشگر دکتری مرمت و احیا بناها و بافت های تاریخی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بی ثباتی در رویکرد تعیین مدیران کل سازمان میراث فرهنگی از زمان ابتدای دوران کرونا و بعد از آن، به عنوان یکی از اشکالات عمده استان، سبب تغییرات مداوم در مدیریت این حوزه شده است. هر مدیر جدیدی که وارد کار می شود، نیاز به زمان برای آشنایی با مسایل و ارائه طرح ها دارد و در طول این مدت، پروژه ها و طرح ها نمی توانند به مرحله اجرا برسند.
وی اضافه کرد: استان اصفهان با این همه تنوع آثار تاریخی و پهنه وسیع، با مضیقه بودجه روبروست و این مسئله سبب عدم توانایی در صیانت از این آثار می شود. امیدوار هستم که بودجه اختصاصی برای این حوزه افزایش یابد.
این پژوهشگر مرمت بناهای تاریخی در ادامه به مشکلات عرصه و حریم بافت تاریخی اصفهان پرداخت و اظهار داشت: متاسفانه در بعضی از دوره ها، مدیران میراث فرهنگی اجازه راه اندازی گذرها، پاساژها و حتی پارکینگ در مناطق حساسی مانند میدان نقش جهان داده اند که این تصمیمات در تضاد با اصول حفاظتی بافت تاریخی است. باید ضوابط پایدار و مشخصی برای صیانت از این آثار تصویب و اجرا شود.
وی افزود: متاسفانه در اصفهان نظارت دقیقی بر مالکیت ابنیه تاریخی وجود ندارد و همین مورد منجر به فرسایش و تخریب تعدادی از بناهای تاریخی مانند سراهای بازار تاریخی اصفهان شده است.
وحدت پور به پروژه متروی اصفهان و عملیات دیرینه شناسی اشاره نمود و اظهار داشت: در بعضی از نقاط بافت تاریخی، عملیات مترو در حال اجرا می باشد، اما متاسفانه عملیات دیرینه شناسی و نظارت های دقیق بر این پروژه ها به درستی صورت نمی گیرد. باید از نیروهای بومی و متخصص داخلی برای نظارت و کارشناسی استفاده گردد تا از تخریب های احتمالی جلوگیری شود.
وی بر لزوم بروزرسانی آرشیوها و نقشه های تاریخی و اختصاص بودجه برای حفظ بازار تاریخی اصفهان تاکید کرد و اضافه کرد: اگر ضعف های قانونی و اجرائی و مضیقه بودجه در این زمینه ادامه یابد، احیانا دست اندازی ها به بافت تاریخی بیشتر خواهد شد و خطرات جدی تری برای این آثار باارزش به وجود می آید.

ضرورت برنامه ریزی و تامین اعتبار پایدار برای مطالعات دیرینه شناسی حوضه آبریز زاینده رود

علی شجاعی اصفهانی، عضو هیات علمی گروه دیرینه شناسی دانشگاه هنر اصفهان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اهمیت دیرینه شناسی حوضه آبریز زاینده رود، خواهان برنامه ریزی مشخص و تامین اعتبار پایدار برای ادامه مطالعات و صیانت از این محوطه های باارزش شد.
وی اظهار داشت: رودخانه زاینده رود به عنوان تنها رودخانه دائمی در فلات مرکزی ایران، از نظر مطالعات دیرینه شناسی و زمین شناسی حائز اهمیت فراوانی است. در همین جهت، دانشگاه هنر اصفهان چند سال پیش پروژه ای را شروع کرد تا کل این حوضه آبریز، از سرچشمه های بالادست تا تالاب گاوخونی، بررسی شود.
این عتیقه شناس با اشاره به نتایج این پژوهش اضافه کرد: تا حالا چهار فصل بررسی و دو فصل کاوش در این محدوده انجام شده و در مجموع نزدیک به ۳۰۰ محوطه باستانی شناسایی شده است. شواهدی از استقرارهای انسانی از هزاره پنجم قبل از میلاد در بالادست رودخانه و از هزاره سوم قبل از میلاد به بعد در پایین دست تا دوره های جدید اسلامی به دست آمده که نشان دهنده اهمیت این منطقه در طول تاریخ است.
وی با تکیه بر لزوم ادامه مطالعات در این منطقه اشاره کرد: لازم است که یک برنامه ریزی مشخص و تامین اعتبارات سالانه ثابت برای انجام پژوهش های دیرینه شناسی در این حوضه آبریز صورت گیرد. خیلی از یافته های این منطقه بازهم ناشناخته باقیمانده اند و انتشار نتایج تحقیقات می تواند نقش برجسته ی در ادبیات دیرینه شناسی ایران ایفا کند.
شجاعی نسبت به تخریب و قاچاق گسترده آثار تاریخی در این منطقه هشدار داد و اشاره کرد: متاسفانه تخریب محوطه های باستانی در این محدوده به شدت بالا رفته است. کمتر محوطه ای را می توان یافت که سالم باقیمانده باشد و این امر، مسئولیت وزارت میراث فرهنگی را در حفاظت و نگهداری از این آثار باارزش دوچندان می کند. تخریب مسجد کازرونی عباس آباد

لزوم تصویب مصوبه ای برای صیانت از معماری معاصر اصفهان

علی عطریان، معمار و مدرس دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ارزش معماری معاصر اصفهان اضافه کرد: در کنار آثار تاریخی ارزشمند، معماری معاصر اصفهان نیز واجد اهمیت است، خصوصاً در عرصه بناهای مسکونی که از دهه ۱۳۰۰ تا حالا تولید شده اند. اما مشکل اصلی اینجاست که خیلی از این بناها فاقد ثبت ملی هستند و تحت حمایت قوانین میراث فرهنگی قرار ندارند. در نتیجه، به سبب توسعه های اقتصادی یا سایر عوامل، تخریب شده و جای خودرا به سازه های جدید می دهند.
وی خواهان تدوین مصوبه ای برای صیانت از معماری معاصر اصفهان شد و اشاره کرد: لازم است که وزارت میراث فرهنگی مبادرت به شناسایی و ثبت این آثار باارزش کند و با تعریف ضوابطی هرچند نه به سخت گیری آثار تاریخی ثبت شده زمینه ای برای حفظ این بناها و تشویق سرمایه گذاران جهت احیا و بهره برداری مجدد از آنها فراهم آورد.
وی در آخر اشاره کرد: اگر این اقدام از اصفهان شروع شود، می تواند به سایر شهرهای ایران نیز تسری یابد و به ایجاد یک لایه باارزش از معماری معاصر ایران کمک نماید. فرونشست مسجد سید اصفهان

نبود متولی واحد با اهمیت ترین چالش میراثی استان اصفهان

مهدی گلی پور، فعال میراث فرهنگی و عضو شورای جهانی بناهای تاریخی (ایکوموس) در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: متاسفانه نبود متولی واحد برای حفظ خیلی از اماکن تاریخی به شدت به این حوزه لطمه می زند. به عنوان مثال، خیلی از اماکن تاریخی ما نظیر مسجد سید اصفهان تحت نظر سازمان اوقاف است یا مانند مسجد جامع عباسی که بطور مشترک تحت نظر میراث فرهنگی و اوقاف است. گاهی اوقات اختلاف سلیقه ها سبب می شود که نظارت کافی بر این اماکن انجام نشود.
وی اضافه کرد: خیلی از خانه ها و اماکن تاریخی اصفهان تحت نظارت نهادهای مختلفی مانند خلیفه گری ارامنه، شورای مذهبی کلیمیان، انجمن کلیمیان، بخش خصوصی و دانشگاه هنر قرار دارند. علاوه بر این، تعدادی از این بناها تحت تصرف بانکهای خصوصی مانند بانک سپه هستند. و همین مورد سبب شده در این بناها دخل و تصرف صورت گیرد و سبب تخریب ماهیت میراثی آن بنا شود.
این فعال میراث فرهنگی اضافه کرد: متاسفانه مسجد سید اصفهان که یادگار عصر قاجاری است، حال خوبی ندارد و به سبب فرونشست زمین، کمر این مسجد درحال شکستن است. به همین دلیل از وزیر میراث فرهنگی انتظار می رود که فکری به حال این وضعیت و سایر مساجد و اماکن تاریخی اصفهان بکند.
وی در ادامه به وضعیت مدارس حوزه علمیه اصفهان اشاره نمود و اظهار داشت: خیلی از مدارس علمیه تحت نظر اوقاف و مرکز مدیریت هستند. تعدادی از این مدارس مانند مدرسه حکیمیه که زیر نظر جامعه المصطفی العالمیه فعالیت می کند، حال و روز خوبی ندارند. بنده از نزدیک این مدارس را بازدید کرده و عکاسی کرده ام. متاسفانه نگهداری خوبی از این مدارس نمی شود و مشکلاتی مانند خرابی فاضلاب سبب تخریب این بناها شده است.
گلی پور اضافه کرد: برخی اماکن تاریخی اصفهان تحت تصرف شهرداری، بخش ورزش و حتی از مدیریت مجموعه تخت فولاد جدا شده اند و به نهادهای نظامی تبدیل گشته اند. پژوهشگران و محققان برای بازدید و مطالعه در این اماکن به سختی می توانند اجازه ورود بگیرند. به همین دلیل از ویزر میاث فرهنگی درخواست می شود که ترتیبی اتخاذ کند که روند بازدید پژوهشگران و محققان از این اماکن تسهیل شود. تخریب آثار و بناهای تاریخی اصفهان

آنچه وزیر میراث فرهنگی در مسافرت به اصفهان باید مدنظر قرار دهد

سفر وزیر میراث فرهنگی به اصفهان فرصتی است تا مشکلات و چالش های پیش روی میراث فرهنگی این استان بطور جدی مطرح و تدابیر ضروری جهت صیانت از آثار تاریخی و فرهنگی آن اتخاذ شود. مطالبات مطرح شده توسط فعالان حوزه میراث فرهنگی اصفهان شامل تامین بودجه مناسب، تعیین متولی واحد برای صیانت از آثار، نظارت مؤثر بر مالکیت بناهای تاریخی، و تصویب مصوبات قانونی برای حفظ معماری معاصر همچون نکات کلیدی این گفت وگوها بوده است. این اقدامات می تواند نقش به سزایی در حفظ و احیای این میراث گرانبها و توسعه گردشگری در اصفهان داشته باشد.


منبع:

1403/11/19
11:49:11
0.0 / 5
1155
تگهای خبر: بازار , باستان شناس , بافت تاریخی , بروزرسانی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912