پیروزی پرحاشیه برای عربستان
به گزارش فراجا، میزبانی اکسپو ۲۰۳۰ درحالی به عربستان رسید، که برخی آنرا یک بُرد دیگر برای محمد بن سلمان تعبیر کرده و برخی هم آنرا نتیجه معامله و نفوذ عربستان دانسته اند.
به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، ریاض با ۱۱۹ رای ۱۸۲ عضو دفتر نمایشگاه های بین المللی در پاریس (BIE) بر دو رقیب دیگر خود؛ بوسان از کره جنوبی (۲۹ رأی) و رم از ایتالیا (۱۷ رأی) غلبه کرد و میزبان اکسپو ۲۰۳۰ شد. اختلاف زیاد آرا، واکنش های ایتالیا و گروههای حقوق بشر، چرخش اسرائیل از پشتیبانی از عربستان و تبلیغات و نمایشگاه جاه طلبانه محمد بن سلمان در پاریس همزمان با این رای گیری، انتخاب عربستان بعنوان میزبان اکسپو ۲۰۳۰ را پرحاشیه کرد.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان درخواست برای میزبانی اکسپو را در اکتبر ۲۰۲۱ عرضه و از آن زمان برای پشتیبانی از نامزدی این کشور کوشش کرد. وزیر امور خارجه این کشور هم گفته است: «تیم فوق العاده ای از وزیران داشتیم که در سراسر دنیا می رفتند و همتایان خویش را به روشی بسیار بسیار فعال درگیر می کردند تا بفهمند چه انتظاراتی دارند، به دنبال چه چیزی هستند و برای جلب اعتماد آنها چه چیزی باید عرضه دهیم.»
نیویورک تایمز هم درحالی که میزبانی اکسپو را «پیروزی دیگری برای ولیعهد عربستان» دانسته، از تبلیغات گسترده و جاه طلبانه ولیعهد پادشاهی سعودی در سرتاسر پاریس گزارش داده است. محمد بن سلمان هم در ادامه رایزنی های شدیدی که برای کسب این میزبانی داشت، در ماه ژوئن هم در مراسمی در پایتخت فرانسه برای تبلیغ نامزدی خود برای میزبانی اکسپو ۲۰۳۰ شرکت کرد و توانست حمایت امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه را جلب کند؛ اقدامی که سبب عصبانیت ایتالیا، رقیب دیگر عربستان شد.
قبل از برگزاری اجلاس پاریس هم ۱۵ گروه حقوق بشر با استناد به گزارش های عفو بین الملل، نامه ای سرگشاده به اعضای دفتر نمایشگاه های بین المللی در پاریس فرستادند و از آنها خواستند به سبب «سابقه نقض حقوق بشر و محدود کردن آزادی ها» به عربستان رای ندهند.
برداشت مقامات برخی کشورها همچون ایتالیا و گروههای حقوق بشر اینست که محمد بن سلمان می خواهد از رویداد اکسپو، که حدود هفت سال دیگر برپا می شود، برای بهبود وجهه کشورش بعد از قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار عربستانی در سال ۲۰۱۸ استفاده نماید، برای همین رویدادهای پرشور و لابی ها زیادی را در پاریس، مقر دفتر نمایشگاه های بین المللی (BIE) راه انداخته است.
رویترز هم نوشته است بعد از واکنش ایتالیا به حمایت فرانسه از میزبانی عربستان برای اکسپو ۲۰۳۰، مشاوران امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه گفتند که حمایت فرانسه در ازای کمک عربستان در سایر موضوعات و در ارتباط با اولویت های دیپلماتیک فرانسه بوده است. یک مقام اروپایی هم بدون اشاره به جزئیات ماجرا گفته است که این مورد به لبنان مربوط می شود.
خبرگزاری های رسمی عربستان به نقل از شاهزاده سعودی نوشته اند که این میزبانی بر نقش اثرگذار و پیشرو عربستان و جلب اعتماد بین المللی تاکید می کند. عربستان در سالی مقرر است میزبان اکسپو باشد که پایان برنامه جاه طلبانه و چشم انداز ۲۰۳۰ این کشور است و این شانس را به عربستان می دهد که برنامه تنوع بخشی اقتصادی خویش را در کانون توجه جهانی قرار دهد.
نیویورک تایمز نوشته است: پیروزی محمد بن سلمان برای گرفتن حق میزبانی اکسپو ۲۰۳۰ همینطور نشان داده است که چگونه یک مرتبه دیگر، او توانسته است از قدرت، پول و نفوذ پادشاهی خود برای غلبه بر تلاش هایی، که به منظور منزوی کردن عربستان سعودی به خاطر نگرانی های حقوق بشری انجام شده است، استفاده نماید. بن سلمان تلاش دارد عربستان را بعنوان مقصد اصلی تجارت و گردشگری معرفی نماید.
کریستین دیوان ـ محقق ارشد در مؤسسه کشورهای عربی خلیج فارس در واشنگتن ـ به نیویورک تایمز گفته است: اکسپو جذابیت زیادی برای رهبری عربستان سعودی دارد. سعودی ها مصمم هستند در سال ۲۰۳۰ یک مهمانی بزرگ برگزار کنند تا موفقیت «چشم انداز ۲۰۳۰» را نشان دهند. هدف این چشم انداز آن است که عربستان از وابستگی به نفت بیرون برود.
کره جنوبی، ایتالیا و عربستان که برای رویداد ۲۰۳۰ رقابت می کردند، در ماه های اخیر رویدادهای پرهیاهویی را ترتیب داده بودند، اما ظاهرا هیچ کدام به اندازه عربستان سعودی، مجلل به نظر نمی آمد. نشریه پولیتیکو گزارش کرده است که عربستان در نمایشگاهی که در نزدیکی برج ایفل در پاریس برگزار کرد با شامی از «خاویار اوسترا» از مهمانانش پذیرایی کرد، درحالی که کمپین گسترده ای را با تمرکز بر پروژه های کلان راه انداخته بود ویدیوهای تبلیغاتی را با عنوان «دروازه ای به دنیای دیگر» در پاریس به نمایش گذاشت.
تبلیغات عربستان در پاریس
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب