فراجا گردشگری
با قرار گرفتن در فهرست میراث ملی؛

بافت تاریخی شیراز متعلق به همه مردم ایران شد

بافت تاریخی شیراز متعلق به همه مردم ایران شد فراجا: بافت تاریخی شیراز بالاخره توانست نظر کارشناسان کمیته ثبت آثار تاریخی و فرهنگی را جلب کرده و به عنوان میراثی که متعلق به همه مردم ایران است و اجزای آن باید توسط همه مردم حفظ شود؛ معرفی گردید.


به گزارش فراجا به نقل از مهر، بافت ۳۶۰ هکتاری قدیم شیراز روز گذشته در کمیته ثبت آثار تاریخی و فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت کارشناسان عضو این کمیته تشخیص دادند این بافت می تواند ثبت ملی شود. ازاین رو میتوان گفت ثبت ملی بافت تاریخی شیراز بعد از سال ها انتظار و تلاش اهالی میراث فرهنگی در مرحله آخر قرار گرفت. مقرر است ابلاغ ثبت پرونده، توسط بالاترین مقام وزارت میراث فرهنگی با مسئولیت عزت الله ضرغامی به استاندار استان فارس صورت گیرد تا ثبت بافت تاریخی نهایی تلقی شود. در آن صورت است که این پرونده دارای شماره ثبتی خواهد بود. این اتفاق از روز گذشته موجی از دلگرمی را در بین دوستداران میراث فرهنگی بوجود آورده است همچون این که حالا از این به بعد اجرای طرح های عمرانی در بافت تاریخی باید مصوبه وزارت میراث فرهنگی را داشته باشد وگرنه عملی غیرقانونی خواهد بود. از طرفی با قرار گرفتن این بافت در لیست میراث ملی؛ باید گفت حفاظت و مراقبت از تمام اجزایی که بافت تاریخی را شکل می دهد نه تنها وظیفه مسؤلان و متولیان و مردم شیراز و استان فارس است بلکه به عهده همه مردم ایران خواهد بود چون که بافت تاریخی شیراز ملی شده است. در سال های گذشته بافت تاریخی شیراز گرفتار صدمه های گوناگونی شد از طرح بین الحرمین که ما بین حرم شاهچراغ (ع) تا آستان سید علاالدین حسین (ع) کشیده شده و باعث تخریب تعداد زیادی پلاک تاریخی و غیر تاریخی شد تا طرح ۵۷ هکتاری که بهانه اجرای آن ساماندهی اطراف حرم شاهچراغ بود تا طرح هشت بهشت و طرح ۳۶۰ هکتاری که کل بافت قدیم را بر می گرفت.
هر چند سال یک مرتبه موجی از اعتراضات نسبت به تخریب های پیاپی بناهای تاریخی و خرید و فروش های بی ضابطه و غیرقانونی بناها رخ می داد. خانه هایی که معلوم نبود خریدارشان چه کسانی هستند و چرا از عمد آنها را بدون رسیدگی رها می کنند و در نهایت به علت مخروبه بودن تخریب می شوند. در یک سال گذشته فعالیت دوست داران بافت تاریخی بیشتر شد و همگی به صورت یکپارچه خواهان ثبت ملی بافت شدند تا جلوی تخریب های بی ضابطه گرفته شود و هر طرحی که مقرر است در این محدوده اجرا شود با نظر کارشناسان میراث فرهنگی باشد. خبرگزاری مهر از سال قبل پیرو این اتفاقات گزارش های گوناگونی منتشر نمود از بیانیه های انجمن های در رابطه با معماری و میراث فرهنگی تا باستان شناسان و نظرات هنرمندانی که نسبت به این بافت حساس بودند. دراین میان استاندار فارس هم از وزارت میراث فرهنگی خواسته بود که این بافت را ثبت کند. این درخواست ها مدتها به علل نامعلوم طول کشید تا این که روز گذشته بررسی گردید.
علی دارابی معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هم در رابطه با ثبت این بافت در صفحه مجازی خود نوشت: «محدوده بافت تاریخی شیراز شاهدی برجسته از ساختار شهرسازی دوره زندیه است، شیراز پایتخت منحصر بفرد ایران از دوره زندیه است و با عنایت به کمبود شواهد از معماری و شهرسازی دوره زندیه ثبت ملی محدوده بافت تاریخی شیراز بسیار حائز اهمیت می باشد. این محدوده با عنایت به شواهد برجسته معماری و شهرسازی دوره زندیه، برخوردار از ظرفیتی ویژه برای قرارگیری در لیست میراث جهانی یونسکو است و این امر اهتمام وزارت را برای ثبت ملی این اثر دوچندان کرد.
محدوده بافت تاریخی شیراز علاوه بر آثار دوره زندیه، دارای شواهدی پرارزش از دوره صدر اسلام، دوره صفویه و قاجار و برخوردار از یکپارچگی و اصالت کم نظیری در بین بافت های تاریخی شهری ایران است، ثبت ملی این محدوده کمک شایانی به حفاظت این اثر در آینده خواهد نمود. عرصه یکپارچه محدوده بافت تاریخی شهر شیراز به میزان ۳۶۰ هکتار، حسب درخواست صاحبنظران، سازمان های مردم نهاد و کارشناسان ذیربط و درخواست مقامات عالی اجرایی استان فارس، برخوردار از جنبه عمومی و شأن ملی برای ثبت است. ازاین رو محدوده بافت تاریخی شهر شیراز به باعث معیار ۱، ۲، ۹، ۱۲ معیارهای کلی ثبت، واجد ثبت ملی شناخته شد.»
حالا انتظار آن است که بیشتر از پیش مراقب به هم پیوستگی بناهای موجود در محدوده ۳۶۰ هکتاری قدیمی شیراز بود. چون که از حالا به بعد کوچک ترین اقدامی در این بافت باید با نظر کارشناسان میراث فرهنگی همراه باشد.


منبع:

1402/05/06
23:05:26
0.0 / 5
440
تگهای خبر: باستان شناس , بافت تاریخی , حفاظ , شهر
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۴
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912