فراجا گردشگری
انواع گردشگری را بشناسیم،

گردشگری داوطلبانه، سفری همراه با اهداف انسان دوستانه

گردشگری داوطلبانه، سفری همراه با اهداف انسان دوستانه به گزارش فراجا خراسان رضوی رییس انجمن علمی طبیعت گردی ایران اظهار داشت: گردشگری داوطلبانه بصورت هدفمند و بطور داوطلبانه در امتداد رفع نیازهای جامعه مقصد که عمدتاً کشورهای توسعه نیافته و عقب مانده است، صورت می گیرد.



فرید جواهرزاده در گفتگو با ایسنا درمورد گردشگری داوطلبانه و گسترش این نوع از گردشگری اظهار نمود: گردشگری داوطلبانه از ادغام دو کلمه کار داوطلبانه و گردشگری گرفته شده است. در واقع نوعی از گردشگری می باشد که بعد از دهه ۸۰ میلادی به جهت تخصصی شدن و موضوعات متنوع دیگر شکل گرفته و رواج پیدا کرد و به تعبیری به محبوبیتی نسبی دست یافت. اغلب افرادی که به گردشگری داوطلبانه می پردازند، علاقمند به مسائل انسان دوستانه بوده و معمولاً از دانشجویان و افراد فرهنگی به این نوع از گردشگری می پردازند.

وی افزود: این نوع از گردشگری، شکل خاصی از گردشگری می باشد که به صورت هدفمند و به صورت داوطلبانه برای رفع نیازهای جامعه مقصد که عموما کشورهای توسعه نیافته و عقب مانده است، شکل می گیرد. در واقع هدف از گردشگری داوطلبانه پشتیبانی از افراد نیازمند در جوامع مختلف، با استفاده از گردشگری می باشد.

رئیس انجمن علمی طبیعت گردی ایران بیان نمود: در این نوع از گردشگری اغلب افراد فقیر با عنایت به این که از امکانات آموزشی، بهداشتی و خدماتی بی بهره اند، مخاطب قرار می گیرند، بنابراین گردشگری داوطلبانه شامل طیف وسیعی از فرصت ها می شود که فعالیتهای بسیار متنوعی را در خود جای می دهد.

جواهرزاده تصریح کرد: طیف وسیع فعالیتهای گردشگری داوطلبانه در گروههای مختلفی قرار می گیرد. بعنوان مثال میتوان به فعالیتهایی مانند مراقبت از سالمندان، مراقبت از کودکان، معلولین و مسائل حقوق بشری اشاره نمود. دسته دیگری از فعالیتهای گردشگری داوطلبانه شامل فعالیتهای آموزشی می شود. بخش دیگری از فعالیت ها هم دربرگیرنده فعالیتهای محیط زیستی مانند محافظت از گونه های مختلف حیات وحش، محافظت از محیط زیست و منابع طبیعی مانند تغییرات اقلیمی، گرمایش زمین و... است.



وی اضافه کرد: فعالیتهای سلامتی و پزشکی، مانند حمایت هایی مانند حضور در بالین بیماران دسته دیگری از فعالیتهای گردشگری داوطلبانه را شامل می شود. فعالیتهایی در زمینه ساخت وساز هم همچون گروه بندی های فعالیتهای این نوع از گردشگری می باشد که همچون آن میتوان به ساخت یا بازسازی منطقه یا فعالیتهای کشاورزی اشاره نمود.

رئیس انجمن علمی طبیعت گردی ایران افزود: همینطور بعضی از فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی آزمایشگاهی و محیطی هم در جهت گردشگری داوطلبانه انجام می شود. ازاین رو شاخه های مختلفی از گردشگری می تواند در زمره اهداف گردشگری داوطلبانه قرار گیرد. اکوتوریسم، گردشگری پایدار، گردشگری جایگزین که تعامل با جوامع محلی، هدف آن است، گردشگری مسئولانه و مسئولیت های اجتماعی مردم که امروزه مورد توجه قرار گرفته است و همینطور گردشگری خیرخواهانه هم همچون فعالیتهای گردشگری داوطلبانه به حساب می آید.

تعامل با جامعه محلی یکی از نکات مهم گردشگری داوطلبانه است



جواهرزاده اظهار داشت: ازاین رو تعامل با جوامع محلی یکی از مهم ترین مباحثی که در گردشگری داوطلبانه وجود دارد، است. در واقع در گردشگری داوطلبانه به دنبال ایجاد توسعه پایدار در مقاصد گردشگری هستیم. حفظ مشاغل محلی، کمک به اشتغال محلی، ارتقاء سطح دانش افراد بومی و محلی و دانش آموزان همچون اموری است که در گردشگری داوطلبانه انجام می شود.

وی خاطرنشان کرد: به عبارتی توسعه اقتصادی محلی و تقویت فرهنگ های بومی و محلی، تنوع بخشیدن و تعامل با برخی جوامع، افزایش کیفیت سوغاتی و محصولات محلی و... هم از دیگر اهداف گردشگری داوطلبانه به حساب می آید که در یک یا دو دهه اخیر هم در ایران رشد پیدا کرده است، در حالیکه در خارج از کشور و کشورهای مختلف نمونه های بسیار خوبی از توجه به این نوع گردشگری وجود دارد.

رئیس انجمن علمی طبیعت گردی ایران اظهار داشت: متاسفانه بر خلاف خیلی از کشورها این نوع از گردشگری در ایران و بخصوص در سطوح بومی به شکل شایسته مورد توجه قرار نگرفته است. با این وجود در جزیره قشم اتفاقات خوبی رقم خورده است، اما در سایر نقاط ایران گردشگری داوطلبانه کمتر مورد توجه قرار دارد.



جواهرزاده بیان نمود: همچون علل توجه کم نسبت به این نوع از گردشگری را میتوان کمبود سازمان های مدیریت داوطلب برای هدایت، برنامه ریزی، بازاریابی و حتی بازارسازی چنین اقداماتی دانست. به تعبیری علیرغم وجود سازمان های مختلف تأثیرگذار در حوزه های داوطلبانه مانند حفظ محیط زیست، میراث فرهنگی، موضوعات اجتماعی و... گردشگری داوطلبانه، بخش مهجورمانده ای در بازار گردشگری کشور است و در واقع این سازمان ها تعامل کمی با بخش گردشگری ایجاد می کنند.

وی اظهار نمود: استرالیا، نمونه موفق در زمینه گردشگری داوطلبانه است که در این حوزه خیلی خوب اقدام نموده است. بگونه ای که در خارج از کشور، سازمان هایی با عنوان اختصاری VSA در زمینه امور داوطلبانه فعالیت می نمایند و معمولاً امکان تعامل و همکاری گردشگران با جوامع محلی را بررسی و فراهم می کنند. بعضی از این سازمان ها برنامه ریزی کرده و مشارکت مردم به صورت داوطلبانه را تبلیغ می کنند.



فعالیت های گردشگری داوطلبانه اغلب از جانب کشورهای غنی به سمت کشورهای فقیر حرکت می کند

رئیس انجمن علمی طبیعت گردی ایران اضافه کرد: عموما گردشگری داوطلبانه در مقاصد فقیر و مناطقی که با مشکلات اجتماعی، زیست محیطی و حتی سیاسی مواجهند، اتفاق می افتد و گاهی مواقع برخی اقدامات مانع از توسعه اقتصادی آنها می شود، اما به صورت کلی فعالیتهای گردشگری داوطلبانه معمولاً از جانب کشورهای غنی به سمت کشورهای فقیر حرکت می کند و سازمان های فعال در این عرصه هم عموما خدمات پشتیبانی خویش را از کشورهای توسعه یافته دریافت می کنند.

جواهرزاده اظهار داشت: متخصص نبودن و عدم مهارت یا زمان کافی برای آشنایی کامل با فرهنگ جوامع و درک عمیق نیازهای آنها همچون عواملی است که امکان دارد عوارضی ایجاد نماید، اما به صورت کلی برآیند صدمه ها و اثرات مثبت گردشگری داوطلبانه نشان داده است که مزیت گردشگری داوطلبانه بیشتر از صدمه ها و عوارض آن است.



وی خاطرنشان کرد: ازاین رو گاهی مواقع بعضی از فعالیتهای گردشگری داوطلبانه مورد انتقاد قرار می گیرد، چونکه این نوع از گردشگری گاهی اوقات تأثیرات منفی در جامعه محلی ایجاد می کند، چونکه در بعضی مواقع امکان دارد افراد کم توان تر یا غیرمتخصص در این نوع از گردشگری شرکت نمایند و شرایط و محدودیت هایی در مقصد ایجاد کنند.

رئیس انجمن علمی طبیعت گردی ایران تصریح کرد: معمولاً پروژه هایی از این دست در مدت زمان محدود انجام می شود، بنابراین اثرات آن بلافاصله نخواهد بود. ازاین رو امکان دارد عوارضی ایجاد نماید، با این وجود مسلما طبق مطالعاتی که در حوزه اهمیت توسعه پایدار در گردشگری داوطلبانه انجام شده است، گردشگری داوطلبانه می تواند فرصتی برای تعامل فرهنگی با مقاصد مختلف و رفع نیازهای جوامع مقصد باشد و به توسعه پایدار کمک نماید، بر این اساس هرروزه بر تعداد علاقه مندان آن افزوده می شود.







منبع:

1400/12/11
16:45:43
0.0 / 5
492
تگهای خبر: آزمایش , آموزش , بازار , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912