فراجا گردشگری

آزادی زنان قاجار در تكیه های عزاداری

آزادی زنان قاجار در تكیه های عزاداری به گزارش فراجا شاید اختلاف نظرها از زمان پیدایی تعزیه خوانی، قدمت آنرا تا دوره ی فرمانروایی آل بویه عقب برده باشند و گاه آنرا به دوران صفویه هم نسبت دهند، با این وجود مشخص است كه این نمایش آیینی- مذهبی در دوره ی قاجار به اوج رسید و برای اجرای آن، تكیه های زیادی در ایران ساخته شد.


به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، شاید بتوان گفت عرضه ی آمار از تعداد مكان هایی كه بعنوان تكیه در ایرانِ دوره ی قاجار استفاده شده امكان پذیر نباشد، از میدانگاه های كوچك یا ورودی خانه هایی كه در ماه های محرم و صفر و به هر مناسبتی، رنگ محرم به خود می گرفتند و نوای تعزیه از آنها بلند بود تا همین تكیه های تاریخی كه این روزها اغلب از آنها فقط نامی به یاد مانده است.
حمیدرضا حسینی - پژوهشگر تاریخ تهران - در گفتگو با ایسنا، جایگاه تكیه در دوره ی قاجار را با مروری بر تكیه های تهران بررسی می كند.
این پژوهشگر تاریخ تهران با بیان این كه «تكیه» جایی است برای تعزیه خوانی یا شبیه خوانی و «تعزیه خوانی، » نمایشی است آیینـی ـ مذهبی برگرفته از وقایع كربلا كه موضوعات مذهبی و حتا غیر مذهبی دیگر به آن افزوده شده، ادامه می دهد: تكیه، بیشتر مخصوص ایرانی ها شیعه است. بنابراین، جایگاهی فرامذهبی دارد و در طول زمان، وجوه گوناگون فرهنگ ایرانی در آن جلوه گر شده است.
او با بیان این كه در گذشته ها، تكیه به خانقاه و جایگاه درویشان هم گفته می شد، می افزاید: پژوهشگران درباره ی زمان پیدایی تعزیه خوانی، اختلاف نظر دارند. گاهی آنرا تا دوره ی فرمانروایی آل بویه در سده چهارم هجری عقب برده اند و گاه به دوران صفویه یعنی سده های دهم تا دوازدهم مربوط دانسته اند اما به جز از آغاز تعزیه خوانی، روشن است كه این نمایش آیینی- مذهبی در دوران قاجار به اوج رسید و برای اجرای آن، تكایای بسیاری در ایران ساخته شد.
او با اشاره به آمار انتشار یافته از سال ۱۲۶۹ قمری، برابر با ۱۲۳۱ شمسی، یعنی سال پنجم سلطنت ناصرالدین شاه، می گوید: برپایه این آمار، در آن زمان، شهر تهران ۱۱۲ مسجد و ۵۴ تكیه داشته است، یعنی به ازای هر دو مسجد، یك تكیه وجود داشته و تعداد تكایا از تعداد مدارس شهر بسیار بیشتر بوده، مثلا محله عودلاجان چهار مدرسه و ۱۲ تكیه و چاله میدان یك مدرسه و ۱۰ تكیه داشت.
یكی از تكایای شهر اصفهان، عكس از ارنست هولتسر

1398/06/18
12:57:39
5.0 / 5
4589
تگهای خبر: شهر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912