گردشگری خوراک در لار از مسقطی تا کباب ماستی
به گزارش فراجا، شهر لار را میتوان از زاویه گردشگری خوراک دید و به سراغ غذاهای سنتی و شیرینی هایش رفت و از طعم های جدید در سفری دو سه روزه لذت برد.
به گزارش فراجا به نقل از مهر، شهر لار شبیه شهر های جنوبی است تا شهری از استان فارس. حال و هوا و آب و هوا و مردمش هم همینطور. غذاها و جاذبه های گردشگری آن هم بیشتر یادآور شهر های جنوبی بسمت بندرعباس گرایش دارد. برای سفر به لار میتوان روزهای سه شنبه از تهران پرواز کرد و جمعه بامداد برگشت. در این فاصله از غذاهای لار چشید و سری به جاذبه های گردشگری آن زد. از کباب لاری گرفته تا مسقطی لاری.
در لارستان هم مانند هر منطقه دیگری غذاهایی پخت می شود که مواد اولیه آن بومی است. هنوز هم میتوان در لارستان این غذاهای بومی را پیدا کرد اما در رستوران های آن کم و بیش! شاید به این علت که هنوز این شهر توریست پذیر نشده تا جوابگوی توریستهایی را بدهد که به دنبال طعم جدید هستند با این وجود اگر از قبل سفارش غذای بومی لاری را بدهید حتما آماده خواهند کرد. در مسافرت به لار به علت وجود نخل های خرمای زیاد حتما میتوان غذاهایی با خرما پیدا کرد. بعضی از آنها از یاد رفته اند مانند نان هسته خرما که از هسته خرما آرد تهیه می کرده اند و کمی آرد گندم به آن زده و نان می پختند. نان هسک هم یکی از غذاهای فراموش شده است که از نوعی سبزی خودرو به نام هسک تهیه می شود.
در شهر های جنوبی ایران تنوع نان زیاد است بنابراین با انواع آردها یا مزه های مختلف میتوان نان های جدیدی پیدا کرد که زنان آنرا می پزند مانند تپتپی که از آب و نمک و خمیر گرفته شه یا پودر خمیر مایع درست می شود و آنرا روی تاوه گذاشته می پزند.. نیننی هم مانند تپتپی تهیه می شود با این تفاوت که یک عدد تخم مرغ روی خمیر می ریزند و سس مهیاوه هم به آن اضافه می کنند. مهیاوه که برخی به آن مربای ماهی یا سس ماهی هم می گویند از ماهی خشک شده و خردل و نمک و آب تهیه می شود و مانند سس روی نان می ریزند.
کباب لاری یا کباب ماستی نوع مشهور غذای لار است که در تهران هم پیدا می شود و به وفور در منطقه لار می پزند. با این تفاوت که در زبان بومی به آن کنجه لاری هم می گویند. این کباب را از چند نوع گوشت همچون گوشت گوسفند، مرغ و گاو و گوساله تهیه می کنند و چون به آن ماست برای مرینت آن استفاده می شود، به آن ماستی یا لاری هم می گویند. اصولاً کباب لاری در زمان های قدیم از گوشت بز تهیه می شده اما به علت تغییر در معیشت مردم هم اکنون بیشتر آنرا با مرغ درست می کنند. این نوع کباب بعنوان بخشی از فرهنگ مردم جنوب فارس در لیست میراث ناملموس ایران قرار دارد.
لارستان هم مانند بسیاری از شهر های دیگر قیمه دارد که یکی از انواع غذاهای خوشمزه و پرطرفدار شهر لار است. خورشت قیمه لاری ابتکار آشپزهای لار بوده است و این خورشت از سال ۱۳۲۸ به شکل رسمی و تاریخی پخت می شد.
وجه تمایز یا تفاوت خورشت قیمه لاری با خورشت های دیگر، در چاشنی ای است که به آن اضافه می کنند، وگرنه مواد اولیه آن همچون گوجه، سیب زمینیِ آب پز، پیاز، گوشت، فلفل، نمک و ادویه یکسان است، تنها فرق آن در چاشنی است که دوشاب یا شیره خرما، لیموی خشک، آبلیمو و شکر به آن اضافه می کنند، از گوشت بز، گاو و گوساله هم بیشتر استفاده می نمایند، چون باید گوشت هایی باشد که موقع پخت و پز آب نشود و در آنجا بماند؛ پس فرق اساسی آن در چاشنی قیمه است.
اما آن چه که پس از کباب لاری این شهر را در حوزه غذا و خوراک معرفی کرده، مسقطی لاری است. بعضی از افراد اعتقاد دارند شیرینی یا حلوای مسقطی که از نام پایتخت عمان گرفته شده به این کشور متعلق می باشد و اصلاً نخستین بار در آنجا درست شده است بعد ایرانیان از آنها یاد گرفته اند و فرآوری آنرا به ایران آورده، تغییر شکل داده و باردیگر به عمان صادر کرده اند. اما برخی دیگر می گویند منشأ آن نمی تواند عمان باشد چون در ایران انواع مسقطی داریم از مسقطی شیرازی و اصفهانی گرفته تا لارستان. همینطور تکنولوژی آن در لار ابداع شده و کیفیت و تکنولوژی تهیه آن هم متفاوت می باشد.
این نوع شیرینی بعنوان سوغاتی از لار به شهر های دیگر فرستاده می شود و جایگاه مهمی در انتقال فرهنگ لار دارد. بنابراین هر ساله برای آن جشنواره ای هم برگزار و اتحادیه قنادان این شهر متولی آن می شود.
به تازگی هم در رابطه با ظرفیتهای گردشگری خوراک لارستان نشستی برگزار شد که در آن محققان حوزه خوراک حضور داشتند. در این جلسه «محمدرضا قاسمی» سرآشپز بین المللی اظهار داشت که وقتی صحبت از غذای جنوب کشور می شود نمی توانیم لار و بستک را نادیده بگیریم. او به سفرهای کوتاه با هدف گردشگری خوراک هم اشاره نمود و اظهار داشت که این ظرفیت در لار وجود دارد که فقط برای چشیدن غذا تا اینجا بیایید.
قاسمی معتقد بود که گاهی یک غذا را می خورید و دوست دارید ولی بعداً خاطره ای از آن غذا در ذهن تان نمی ماند ولی گاهی هم یک غذا می خورید که شگفت زده نمی شوید ولی مزه آن برای شما زنده می ماند. غذاهای لارستان هم چنین چیزی است چون هیچگاه در تهران یا جای دیگری تکرار نمی شوند.
قاسمی به تجربه خود از غذاهای لارستان اشاره نمود و اظهار داشت: دستور غذاها در لار نهفته است. اگر این دستور پخت ها زنده باشد امکان تکرار آنها بیشتر وجود دارد.
بهادر امینی پژوهشگر تاریخ و فرهنگ غذا هم اظهار داشت: اگر پشتیبانی از پژوهشها در این حوزه صورت گیرد، می تواند به توسعه گردشگری خوراک کمک نماید. رسانه بی از سرنخ های پژوهشی قصه های جدید روایت کند. جنس ظروف و نحوه پارو زدن های مسقطی و حتی مطبخ ها در کیفیت آن مؤثر است و همه اینها خودشان میراث ملموس آن محسوب می شوند.
سروش پرهامی هم از محققان حوزه خوراک در استان فارس است که در این جلسه اظهار داشت: رویدادها به گردشگری خوراک کمک خواهند کرد. شاید بعنوان یک بوم گردی یا کارگاه مسقطی کوچک امکانات بزرگی نداشته باشیم اما با همین کارهای کوچک میتوان کارهای بزرگ کرد. چون حرکت در کارهای جمعی است و خوراک یک رسانه به حساب می آید که وقتی تبادل شود فرهنگ هم تبادل می شود. چون مبحث فقط سیر شدن و چشیدن غذا نیست بلکه روایت هایی است که از افراد می شنوید و با فرهنگ های کشور یا شهر دیگری آشنا می شوید.
در واقع شهر لار هم مانند شهر های دیگر این خصوصیت را دارد که به علت داشتن پرواز و هتل و جاذبه های تاریخی، به مبحث گردشگری خوراک هم بپردازد. چون هم رستوران های متنوع دارد و هم آشپزهایی که می توانند غذاهای فراموش شده را به لیست خوراک شهر اضافه کنند از آن طرف متولیانی که در حوزه مسقطی تا کنون خوب عمل کرده اند و توانسته اند بیشتر از قبل این سوغاتی را به دیگران معرفی کنند یک طرف این ماجرا هستند تا حوزه فعالیت شأن را در برگزاری جشنواره به غذاهای دیگر هم تعمیم دهند.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب