فراجا گردشگری
پیدا و پنهان واگذاری اراضی پرورش میگو در جزیره قشم؛

ابهام در ثبت حریم ژئو سایت نمكدان توسط منطقه آزاد قشم!

ابهام در ثبت حریم ژئو سایت نمكدان توسط منطقه آزاد قشم! فراجا: هرمزگان اظهارنظرهای متفاوت درباب واگذاری مزارع پرورش میگو در جزیره قشم، موضوع داغ خیلی از پایگاه های خبری كشوری و استانی بوده، به شكلی كه موضع گیری های متفاوتی را از طرف برخی مدیران شاهد بوده ایم كه این به نوبه خود سردرگمی افكار عمومی را به دنبال داشته است.



از یک سو مدیران استانی معتقدند که واگذاری مزارع پرورش میگو برمبنای قوانین و مقررات موجود صورت پذیرفته و از طرفی دیگر مدیران سازمان منطقه آزاد قشم مدعی هستند که این واگذاری ها برخلاف قانون است.

در این راستا و بمنظور روشن شدن زوایای پنهان این واگذاری ها مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان هرمزگان در گفت و گو با ایسنا، با اعلان اینکه حفظ و حراست از میراث طبیعی و فرهنگی نیازمند اقدامات و الزامات قانونی می باشد، با اشاره به روند رخدادهای مربوط به واگذاری زمینه ای پرورش میگو در قشم، اظهار نمود: از زمانی که موضوع واگذاری اراضی پرورش میگو در جزیره قشم توسط فعالان زیست محیطی عنوان شد بنده با بررسی اتفاقات و رخدادها و حضور میدانی و برگزاری جلسات گوناگون با کارشناسان مختلف و در نهایت حضور کارشناسان وزارت میراث فرهنگی در جریان کم و کیف این مساله قرار گرفتم.

رضا برومند افزود: همان گونه که اطلاع دارید اراضی پرورش میگو در محدوده ژئو سایت نمکدان قشم توسط استان و با استعلام از دستگاه های اجرایی مرتبط توسط جهاد کشاورزی و شیلات استان به بهره بردار واگذار شده و بهره برداران کار خودرا آغاز نموده اند.

وی با اشاره به این مطلب که حساسیت های مربوط به واگذاری، بعد از گذشت بیش از چهار ماه از شروع فعالیت مزارع پرورش میگو آغاز شد و مسئولان سازمان منطقه آزاد قشم نیز نسبت به موضوع واکنش نشان دادند، اضافه کرد: مشکلی که در این میان وجود دارد و سبب سردرگمی شده بحث ثبت حریم و ضوابط مربوط به حریم ژئو سایت نمکدان قشم است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان اظهار نمود: برمبنای آخرین ارزیابی های انجام شده، واگذاری مزارع پرورش میگو در جزیره قشم تا دهانه غار نمکی بین ۵تا ۷ کیلومتر فاصله دارد و سازمان منطقه آزاد قشم بعنوان اقدام کننده برای ثبت ژئو سایت نمکدان قشم علاوه بر ثبت آن موظف به ثبت حریم و ضوابط حریم آن بوده است.

وی افزود: بعد از کش وقوس های فراوان نهایتاً در اواخر بهمن ماه سال ۹۸، نشستی در دفتر معاونت میراث فرهنگی کشور با حضور مدیران منطقه آزاد، جهاد کشاورزی، میراث فرهنگی استان و مدیر امور اراضی کشور برگزار و مقرر شد عملیات ایجاد مزارع پرورش میگو به مدت یک ماه متوقف شود تا سازمان منطقه آزاد نسبت به ارائه مدارک و مستندات به دادستانی قشم برای تعیین تکلیف اقدام نماید.



برومند اشاره کرد: دادستان قشم نیز طی چندین مرحله از اداره کل میراث فرهنگی خواسته که بعنوان کارشناسی وضعیت قرار گرفتن مزارع را در حریم غار نمکی اعلام نظر کند تا بتواند برمبنای اعلام نظر این اداره کل، راجع به ادامه یا توقف فعالیت مزارع تصمیم بگیرد.

مدیرکل میراث فرهنگی استان با بیان اینکه متناسب با درخواست دادستان قشم، ما نیز طی سه مرحله، از سازمان منطقه آزاد قشم درخواست ارائه مستندات مربوط به ثبت حریم و ضوابط حریم ژئو سایت نمکدان قشم داشتیم، بیان کرد: در هر سه مورد سازمان منطقه آزاد هیچ پاسخی به ما ارائه نداد و در نهایت اعلام نمود که مستندات لازم به دادستانی قشم ارسال شده است.

وی اضافه کرد: با توجه به این که دستگاه های اجرایی استان برمبنای قوانین و مقررات، پاسخ استعلام ها را به جهاد کشاورزی استان داده بودند، نهایتاً هرگونه قضاوت و کارشناسی درباب اینکه آیا مزارع پرورش میگو در حریم ژئو سایت نمکدان قشم نمکی وجود دارند یا خیر، مستلزم مستنداتی است که در اختیار سازمان منطقه آزاد قشم قرار دارد، اما ازآنجایی که این سازمان از ارائه مستندات خودداری نموده امکان هرگونه قضاوت و کارشناسی برای این اداره کل منتفی است.

برومند با اعلان اینکه عدم ارائه مستندات مربوط به ثبت حریم و ضوابط آن از دو حالت خارج نیست، اشاره کرد: یا اینکه حریم ژئو سایت نمکدان قشم ثبت شده است و ازاین جهت که ممکنست خود سازمان منطقه آزاد قشم در این حریم برخلاف ضوابط تعیین شده واگذاری انجام داده است و از ارائه آن به اداره کل میراث فرهنگی استان خودداری می کند، یا اینکه واقعاً حریم و ضوابط حریم به ثبت نرسیده است،

وی افزود: هرچند برای ما عدم ثبت حریم و ضوابط حریم توسط منطقه آزاد قشم بیشتر به یقین نزدیک تر است، از طرف دیگر عدم ثبت حریم و ضوابط حریم عملاً دست سازمان منطقه آزاد را برای توقف مزارع پرورش میگو بسته است.

برومند افزود: ما اعتقاد داریم زمانی که یک اثر تاریخی ثبت می شود باید حریم و ضوابط آن نیز ثبت شده تا از هرگونه تعرض و ایجاد ساخت وساز در آن جلوگیری شود.

وی تصریح کرد: زمانی که یک اثر تاریخی یا طبیعی ثبت می شود ما حریم درجه یک و درجه ۲ و درجه ۳ داریم و هرگونه فعالیت متناسب با ضوابطی است که در هنگام ثبت برای حریم درجه یک، ۲ و درجه ۳ پیش بینی شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هرمزگان اظهار داشت: طی سالیان اخیر در ثبت آثار تاریخی و طبیعی نقاط مختلف استان (به جز محدوده منطقه آزاد قشم) نسبت به ثبت حریم و ضوابط حریم آثار تاریخی و طبیعی اقدام نموده ایم و از این طریق تمام راه های قانونی را برای حفظ و صیانت از میراث فرهنگی پیموده ایم.

برومند در آخر اظهار نمود: چنانچه سازمان منطقه آزاد قشم حریم و ضوابط حریم ثبت شده ژئو سایت نمکدان قشم را در اختیار این اداره کل قرار دهد بطور قطع این اداره کل نسبت به اعلام نظرات کارشناسی خود اقدام خواهدنمود.





منبع:

1399/03/10
12:13:42
5.0 / 5
2207
تگهای خبر: اثر تاریخی , دستگاه , سایت , صنایع دستی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912