فراجا گردشگری

از کاوش شهر زیرزمینی وسمق چه خبر؟

از کاوش شهر زیرزمینی وسمق چه خبر؟ به گزارش فراجا، همدان دستکند و شهر زیرزمینی «وسمق» یکی از آثار تاریخی کم نظیر استان همدان بوده که در روستای وسمق درگزین قرار داشته و فعلاً در مراحل اولیه کاوش خود است.


این شهر زیرزمینی دارای سه طبقه بوده که طی دوره های مختلف تاریخی مورد استفاده قرار می گرفته و حدود ۲۰ تا ۲۵ هکتار از مساحت روستا را به شکلی از زیرزمین زیر پوشش خود قرار داده است.
این دستکند در کنار چشمه تاریخی خانا حفاری شده تا ساکنین دستکند همواره به آب دسترسی داشته باشند. چشمه تاریخی خانا یکی از قدیمی ترین آب های منطقه بوده که توسط معماران زیرزمینی وسمق هزاران سال قبل استخراج شده که تمامی راهروهای دستکند وسمق برای برداشت آب به کانال خانا متصل بوده اند و این کانال یکی از گریزگاه های شهرزیرزمینی بوده است.
وجود درب های سنگی و معماری خاص پدافندی برای مواجهه با دشمن در زیرزمین از شاخصه های این دستکند بوده که معماری آن در بعضی مکانها مشابه معماری شهرزیرزمینی ارزانفود است. این دستکند تحت حفاظت و مطالعه اداره میراث فرهنگی استان همدان قرار دارد با کاوش دقیق تر دوره تاریخی این اثر مشخص شود.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با اعلان اینکه در ارتباط با دستکند وسمق درگزین برخی جستجوهای اولیه توسط همکاران ما در واحد دیرینه شناسی انجام گرفته، اضافه کرد: ارتباط این دستکند با دوره اسلامی در تحقیقات اولیه کاملا واضح است اما احتمالا این دستکند در ارتباط با دوره های تاریخی هم می شود که در این رابطه احتیاج به این بوده که به شکل کامل و علمی این دستکند مورد کاوش قرار بگیرد.
حیدری خاطرنشان کرد: با کاوش کامل و علمی و دقیق قطعا داده های این کاوش دوره تاریخی این دستکند را مشخص خواهد نمود.
وی با اعلان اینکه این دستکند در دو طبقه در زمان خود کنده شده است، اظهار داشت: در این دستکند در جستجوهای اولیه برخی آثار و سفال های در ارتباط با دوران اسلامی کشف شده که البته احتیاج به این بوده که به شکل علمی تر و به شکل دقیق تر جستجوهای لازم انجام و آثار دوره های دیگر آن هم کشف شود.
حیدری ضمن اشاره به این که هم اکنون پرونده این دستکند را آماده کرده ایم و سال جاری جز برنامه های در اولویت برای ثبت در لیست آثار ملی کشور است، اشاره کرد: هم اکنون برخی جستجوهای اولیه دستکند وسمق توسط همکاران واحد دیرینه شناسی انجام گرفته اما با عنایت به بحث محدودیت اعتبار ادامه روند آنرا در برنامه های کاوش سال جاری قرار داده ایم.
حیدری ضمن اشاره به آماده بودن پرونده ثبتی این دستکند، افزود: وقتی پرونده ثبتی یک اثر آماده می شود دقیقاً باید عرصه و حریم آن اثر را مشخص نماییم.
وی با اعلان اینکه به جهت اینکه مشخصا عرصه و حریم این اثر مشخص شود قطعا باید کاوش صورت گیرد، اظهار نمود: امسال هم ثبت ملی اثر و هم جستجوهای دقیق تر اثر این دستکند در دستور کار قرار دارد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان ضمن اشاره به این که با کاوش دقیق تر دستکند و داده هایی که از کاوش ها به دست خواهد آمد مشخص خواهد شد که این دستکند در ارتباط با چه دوره و محل استقرار چه چیزی بوده است، بیان نمود: این دستکند محل استقرار مسکونی و یا نظامی و یا سایر موارد دیگر بوده قطعا در ادامه کاوش ها مشخص خواهد شد،
حیدری در ارتباط با این سوال بر مبنای فعالیت معادن در نزدیکی این اثر و انفجار برای فرآیند استخراج مواد معدنی و احتمال صدمه به این اثر، اظهار نمود: باید برای هر اثری عرصه و حریم تعریف نماییم که این امر تنها با مطالعات لازم و کاوش اثر امکانپذیر خواهد بود با این اقدام دقیقاً حد و حدود این حریم مشخص شود.
وی اظهار داشت: پس از مطالعات و کاوش و هم تعریف عرصه و حریم، اگر چنین معدنی خارج از عرصه و حریم و محدوده باشد مشکلی نخواهد داشت اما اگر این معدن در درون و یا روی عرصه و حریم درجه یک اثر باشد قطعا برخی ملاحظات باید انجام بگیرد و برخی ضوابط را برای آن اثر در جهت حفظ آن باید تعریف نماییم که آن ضوابط لازم الاجرا خواهد بود و باید صورت گیرد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان در ادامه با اعلان اینکه دستکندها معمولاً به لحاظ معماری و کالبدی حدودا یک شکل و فرم را در نوع حفر دهلیزها، اتاقک های خود دارند، خاطرنشان کرد: با برخی جستجوهای اولیه و نقشه برداری هایی که همکاران دیرینه شناسی داشته اند تابحال دو طبقه از این دستکند مشخص شده و احتمال دارد دارای طبقه سوم هم باشد که این امر در جستجوهای دقیق تر مشخص خواهد شد.

حیدری افزود: در نقشه برداری های انجام شده وجود آبراه در دستکند و هدایت آب جهت استفاده در طبقات دستکند مشخص کرده که این دستکند محل سکونت بوده که البته احتیاج به کاوش دقیق تر دارد.
شهر زیرزمینی «وسمق» در مراحل اکتشاف اولیه

محمد سلطانی ابراهیمیان، فرماندار درگزین هم با اعلان اینکه شهر زیرزمینی روستای وسمق در مراحل اکتشاف اولیه خود قرار دارد، اشاره کرد: این ظرفیت در کنار سایر ظرفیتهای شهرستان در صورت کاوش کامل و دقیق تر از نقش موثری در رونق دو چندان گردشگری شهرستان برخوردار خواهد بود.
وی با اعلان اینکه هم اینک از صفر تا صد جستجوهای این دستکند و پیگیری ثبت آن در لیست آثار ملی کشور توسط میراث فرهنگی در حال انجام می باشد، خاطرنشان کرد: با جستجوهای دقیق میراث فرهنگی دوره تاریخی این دستکند مشخص خواهد شد.
سلطانی ابراهیمیان اضافه کرد: جاذبه های بکر و طبیعی، مناظر زیبا همچون برکه شاهنجرین، روستای سنگ گران کوه، روستای زاکان با مناظر بکر و طبیعی از دیگر ظرفیتهای شهرستان درگزین بوده که گردشگران مختلفی که از این جاذبه ها اطلاع دارند معمولاً در روزهای عید و فصل تابستان این روستاها را بعنوان مقصد گردشگری انتخاب می کنند.
وی اظهار داشت: با عنایت به وجود این ظرفیت ها با برنامه ریزی لازم میتوان گامهای موثری را با کمک مدیران دستگاههای مختلف با همت و تلاش مضاعف در جهت رونق و توسعه گردشگری این شهرستان برداشت.
به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، قطعا با جستجوهای دقیق میراث فرهنگی و ثبت آن در لیست آثار ملی کشور ضمن حفظ این اثر تاریخی، در چشم انداز افق درگزین این شهر نو پا میتوان رونق و توسعه دو چندان گردشگری را با کاوش این دستکند شاهد بود.




منبع:

1404/02/09
11:37:09
0.0 / 5
19
تگهای خبر: اثر تاریخی , جاذبه , حفاری , حفاظ
این پست فراجا را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این پست فراجا
نظر شما در مورد این پست فراجا
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱
پربیننده های فراجا

پرچالشهای فراجا

جدیدترینهای فراجا

فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1404

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912

فراجا، بهترین جاها، مناسب ترین هزینه ، با فراجا سفر آسان را تجربه کنید.