پای قاچاقچیان به تخت گوهر هخامنشی باز شد
فراجا: یک کُنشگر میراث فرهنگی با انتشار تصاویری از «تخت گوهر» در مرودشت استان فارس از تعرض قاچاقچیان و جویندگان گنج به این اثر هخامنشی آگاهی داد.
سیاوُش آریا، پژوهشگر و کنشگر میراث فرهنگی به ایسنا اطلاع داد: قاچاقچیان و سوداگران اَموال تاریخی و فرهنگی به بهانه پوچ و خیال انگیز یافتن گنج، به بنای هخامنشیِ نامدار به «تَختِ گُوهر» یورش برده و با کَند و کاوهای بدون مجوز در نزدیکی آن، گودال هایی را پدید آورده و به لایه های باستان شناختی محوطه، لطمه جدی و برگشت ناپذیری وارد کرده اند.
وی در ادامه با اشاره به مستندات تاریخی موجود، اظهار داشت: یادمان تاریخی «تختِ گُوهر»، که به «تختِ رستم» نیز پرآوازه است، نام برجا مانده از سازه ای است که در اَوایل دورهی هخامنشیان برگزار شده و آن گونه که از شواهد باستان شناختی و مِهرازی (معماری) و پژوهش های تاریخی بر می آید، بنایی نیمه تمام بوده که به اَنگیزه های گوناگون، هیچگاه در زمان خود به گونهی کامل ساخته نشده است. اما برجا مانده های این سازهی تاریخی از دیدگاه پژوهش و مطالعه های باستان شناختی، هنر، تاریخ اجتماعی و معماری دارای اَهمیت بسیار فراوانی است و نزد کارشناسان و پژوهندگان از جایگاه ویژه ای برخوردارست. با این همه، بنای «تختِ گوهر» از وضعیت حفاظتی و نگهداری خوبی برخوردار نیست و روزگار غم باری را پشت سر می گذارد و به دست فراموشی سپرده شده است. همین طور قاچاقچیان و سوداگران اَموال تاریخی به بهانه های خیال اَنگیز و پوچ یافتن گنجی که هیچ وجود خارجی ندارد و توهمی بیش نیست به این یادگار هخامنشیان، یورش برده و در نزدیکی و چند متری آن در دو بخش، گودال هایی کوچک و بزرگ را با کَند و کاوهای بدون مجوز پدید آورده و به لایه های باستان شناختی محوطه لطمه جدی و برگشت ناپذیری را وارد کرده اند.
تخت گوهر هخامنشی در دشت مرودشت، استان فارس
فرضیه اِرنست هِرتسفِلد (باستان شناس آلمانی) بر این بود که این تختگاه می تواند آرامگاه در حال ساخت و ناتمام کمبوجیه فرزند کورش بزرگ باشد.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب