فراجا گردشگری

اصفهان در آستانه نابودی کامل فاجعه فرونشست درپایتخت فرهنگی ایران

اصفهان در آستانه نابودی کامل فاجعه فرونشست درپایتخت فرهنگی ایران به گزارش فراجا، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد نجف آباد اظهار داشت: فرونشست زمین در اصفهان به مرز اخطار رسیده است؛ نشست سالانه ۱۸ سانتی متری، آثار تاریخی و زیرساخت های شهر را با خطر نابودی کامل مواجه کرده است.



به گزارش فراجا به نقل از مهر، چهارمین آئین نکوداشت هفته اصفهان که شامگاه پنجشنبه در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد، صحنه هشدارهای جدی بهرام نادی، عضو هیأت علمی دانشکده عمران و ژئوتکنیک دانشگاه نجف آباد، در رابطه با وضعیت خطرناک فرونشست زمین در این شهر بود. وی ضمن اشاره به آمارهای وحشتناک از فرونشست زمین در اصفهان اظهار نمود: بررسی های اخیر نشان داده است که نرخ فرونشست در نقاط مختلف اصفهان بین ۱۴ تا ۱۸ سانتی متر در سال متغیر است، رقمی که بیشتر از ۱۸ برابر نشست مجاز در عمر کل سازه ها است.
وی اضافه کرد: بر مبنای مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان، میزان نشست مجاز برای یک ساختمان در طول ۵۰ سال باید تنها ۲.۵ سانتی متر باشد، اما اصفهان شاهد ارقام وحشتناکی مانند نشست ۱۱ سانتی متر در یک سال بر روی برخی سازه های حساس مجهز به GPS است. این شرایط سازه های تاریخی و شهری را در معرض فروپاشی کامل قرار داده است.
فرونشست زمین؛ کابوس میراث تاریخی اصفهان
عضو هیأت علمی دانشکده عمران و ژئوتکنیک دانشگاه نجف آباد با اشاره به اینکه آثار این فرونشست نه تنها زیرساخت ها بلکه میراث گرانبهای تاریخی اصفهان مانند مسجد جامع عباسی را تهدید می کند، اظهار داشت: ستون های این بنا که صدها سال است پابرجا بوده، حالا تحت تاثیر نشست زمین قرار گرفته اند. این میراث جهانی که بخشی از هویت فرهنگی ما را تشکیل می دهد، درحال تخریب است و نگهداری مناسب از آن بشدت نادیده گرفته شده است.
وی ضمن اشاره به افت سطح آب زیرزمینی در چهار دهه اخیر اضافه کرد: در بعضی مناطق اصفهان، سطح آب زیرزمینی ۸۰ متر افت کرده است؛ رقمی که نشان دهنده بحران مدیریت منابع آبی است. نقشه های قدیمی اصفهان حاکی از وجود چشمه ها و قنوات مختلف در منطقه بوده اند، اما امروز به علت برداشت های بی رویه و خشکسالی، این منابع به کلی خشک شده اند.
مدیریت ضعیف و قوانین ناکارآمد
نادی ضعف مدیریت و اجرای قوانین را از عوامل اصلی بحران آبی و فرونشست در اصفهان دانست و خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۴۷ با تصویب قانون ملی شدن آب و سپس قانون توزیع عادلانه آب در سال ۱۳۶۱، تعداد چاه های غیر مجاز به ۱۵۰ هزار مورد افزایش پیدا کرد. این رقم تنها در اصفهان نیست، بلکه خیلی از استان ها هم درگیر این بحران هستند.
وی در ادامه اضافه کرد: استان گلستان با سه پنجم اراضی اش درگیر فرونشست است. در استان خوزستان هم با وجود برخورداری از منابع آبی عظیم، وضعیت فرونشست نگران کننده است. این مسئله نشان دهنده ضعف سیاستگذاری کلان در زمینه منابع آبی است.
بارگذاری های جدید؛ فاجعه ای در راه
عضو هیأت علمی دانشکده عمران و ژئوتکنیک دانشگاه نجف آباد ضمن اشاره به بارگذاری های جدید بدون درنظر گرفتن ظرفیتهای آبی اضافه کرد: توسعه صنعتی در اصفهان با مصرف بالای آب و نبود برنامه ریزی جامع درحال وقوع است. پروژه هایی نظیر ایجاد ۳۰ هزار واحد مسکونی در شرایطی صورت می گیرد که زیرساخت های فعلی اصفهان توانایی تحمل این حجم از بارگذاری را ندارد.
وی اخطار داد: اگر شرایط به همین منوال پیش رود، دشت اصفهان به صورت کامل تخلیه شده و شرایط به منظور زندگی غیر ممکن خواهد شد. امروز مصرف آب زیرزمینی در قسمت کشاورزی حدود ۹۰ درصد است و این مسئله نیازمند بازبینی و سرمایه گذاری جدی در مدیریت منابع آبی است.
آینده اصفهان؛ سرنوشت یک تمدن در خطر
نادی ضمن اشاره به اهمیت حفظ هویت فرهنگی اصفهان خاطرنشان کرد: فرونشست زمین تنها زیرساخت ها را تهدید نمی کند، بلکه هویت فرهنگی ما را هم در معرض خطر قرار داده است. بدون توجه فوری به این مسئله، آینده اصفهان و تمدن دیرینه آن در هاله ای از ابهام قرار خواهد گرفت.
در پایان، وی از مسؤلان و مردم خواست با آگاهی بخشی و همدلی، گامی اساسی برای حفظ اصفهان و میراث پرارزش آن بردارند.


منبع:

1403/09/04
12:45:29
0.0 / 5
8
تگهای خبر: شهر , میراث
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912