پورعلی تشریح كرد؛
آخرین وضعیت ثبت جهانی پرونده ماسوله
فراجا: به گزارش فراجا، مدیرکل پیشین ثبت آثار در رابطه با آخرین وضعیت ثبت جهانی پرونده منظر فرهنگی ماسوله توضیحاتی را ارائه نمود.
به گزارش فراجا به نقل از مهر، مصطفی پورعلی، مدیرکل پیشین ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اظهار داشت: پرونده پیشنهادی منظر فرهنگی ماسوله بنا بر نظر مشورتی و مصوبه شورای ملی ثبت آثار در سال ۱۴۰۰ برای دبیرخانه مرکز میراث جهانی یونسکو ارسال شد. منظر فرهنگی ماسوله از سال ۲۰۰۷ میلادی در «فهرست در انتظار» میراث جهانی یونسکو قرار داشته و به لحاظ حفاظتی و مدیریتی از شرایط قابل قبولی برای نامزدی ثبت در لیست میراث جهانی برخوردار بوده و هست.
پورعلی افزود: ارزیابی میدانی پرونده از جانب شورای جهانی بافت ها و بناهای تاریخی (ایکوموس) در تابستان ۱۴۰۱ توسط کارشناس اعزامی یونسکو انجام و بنا بر اذعان همگان، گزارش ارزیابی حائز جنبه های کاملا مثبت سایت است، امری که ایکوموس جهانی هم بر مبنای آن در نظریه خود، به تأیید شرایط حفاظتی ماسوله اذعان کرده است.
مدیرکل پیشین ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی خاطرنشان کرد: پرونده ثبت جهانی ماسوله، بسان سنوات پیشین در مورد دیگر پرونده های جهانی، در دفتر معروف به «دفتر تدوین پرونده های ثبت جهانی» تهیه شده است، دفتری که به علت لزوم ساماندهی های ساختاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و با نظر سازمان بازرسی کل کشور، در دولت جدید بعد از ارسال پرونده ماسوله به یونسکو، به صورت رسمی در ذیل اداره کل ثبت آثار معاونت میراث فرهنگی بازتعریف و به فعالیت خود ادامه می دهد.
شائبه های مطرح شده در مورد نظر ایکوموس راجع به پرونده ماسوله، به ابهاماتی بر می گردد که ایکوموس به ظاهر به علت عدم امکان ارتباط کامل با کارشناسان تهیه کننده پرونده ایجاد شده؛ بدیهی است این مورد نگرانی هایی را برای طرح مبحث ثبت جهانی ماسوله در کمیته میراث جهانی را فراهم می کرد، ازاین رو در ماه گذشته، هیأتی از کارشناسان متخصص در حوزه ثبت جهانی از جانب وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به یونسکو اعزام و رایزنی های لازم در جهت بازتبیین ارزش های منظر فرهنگی ماسوله و رفع ابهامات مطروحه با اعضای کمیته میراث جهانی به انجام رسید.
پورعلی توضیح داد: کمیته میراث جهانی متشکل از ۲۱ کشور منتخب از میان کشورهای عضو کنوانسیون میراث جهانی بوده و مرجع تصمیم گیری قطعی در مورد ثبت یا عدم ثبت جهانی آثار پیشنهادی کشورهاست.
در این میان، ایکوموس، نهاد مشورتی مستقل از کمیته میراث جهانی است که اعضای کمیته میراث جهانی بعد از استماع نظرات مشورتی این نهاد، به ثبت یا عدم ثبت یا تصمیماتی معروف به «ریفر» یا «دیفر» یک پرونده رای می دهند.
وی اظهار نمود: در گذشته و طبق روال مرسوم کمیته میراث جهانی، موارد عدیده ای پیش آمده است که کمیته میراث جهانی به اصلاح یا تکمیل نظر ایکوموس رای داده باشد، برای مثال در پرونده راه آهن، یا محور ساسانی فارس یا حتی شهر تاریخی یزد، با وجود نظر «دیفر» ایکوموس، کمیته میراث جهانی با ثبت این پرونده ها موافقت نمود.
مشاور ویژه معاون میراث فرهنگی اظهار داشت: اساسا وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تمام تلاش خویش را برای موفقیت پرونده های پیشنهادی ایران در اجلاس کمیته میراث جهانی پیش رو که قرار است در اواخر شهریورماه در ریاض عربستان برگزار شود، به انجام خواهد رساند.
پورعلی اظهار امیدواری کرد اخبار نهایی تصمیمات کمیته میراث جهانی پیش رو، شادی بخش و موفقیت آمیز رقم بخورد.
منبع: فراجا
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب