فراجا گردشگری
براساس نتایج مطالعات دانشگاه پكن ازكاوش های تپه قلعه كش آمل؛

کشت برنج در مازندران قدمت ۳۰۰۰ ساله پیدا کرد

کشت برنج در مازندران قدمت ۳۰۰۰ ساله پیدا کرد فراجا: مازندران عتیقه شناس مطرح مازندرانی گفت، بر طبق مطالعات و آزمایش های جدید که توسط دانشگاه پکن از جستجوهای محوطه باستانی قلعه کش شهرستان آمل همچون بر روی دانه های برنج نشان میدهد که کشت این محصول در مازندران قدمت حدود ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ ساله دارد و همین طور به دوره هخامنشیان برمی گردد.



ابراهیم امیرکلایی درمورد نتایج انتشار یافته از جستجوهای تپه باستانی قلعه کش آمل توسط دانشگاه پکن به خبرنگار ایسنا، اظهار نمود: در سال ۱۳۸۷ حریم تپه باستانی در روستای قلعه کش به مساحت حدود ۱۰۰ هکتار تعیین شد که در حال حاضر با عنایت به گسترش زمینهای کشاورزی متاسفانه حدود هشت هکتار از آن تپه باستانی وکاوش شده حالا باقی مانده است.

وی اضافه کرد: حالا اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی مازندران در کوشش برای راهکاری به منظور تملک زمینهای ازدست رفته این تپه باستانی است.

سرپرست تیم کاوش تپه باستانی قلعه کش آمل ادامه داد، باتوجه به کاوش هایی که داشتیم داده های بسیار خوبی به دست آمد، که ازجمله مهم ترین آمل لایه های زیرین عصر مفرغ البته یافته هایی از دوره عصر آهن در این منطقه بسیار غنی است.

امیرکلایی ضمن اشاره به این که محدوده قلعه کش یکی از شاخص ترین تپه های باستانی در قسمت مرکزی مازندران به حساب می آید، خاطرنشان کرد: حتی لایه هایی از دوره اسلامی و ساسانیان هم در این منطقه به دست آمد که بعد از حدود سه سال فعالیت خوب ودستاوردهای ارزشمند، از سال ۹۱ به بعد متاسفانه به دلیل کمبود بودجه، کاوش ها در این منطقه متوقف گردید.



دستاوردهای پرارزش از تپه باستانی قلعه کش آمل

این دیرینه شناس مطرح مازندران در ادامه اظهار داشت: جستجوهای انجام شده درتپه باستانی قلعه کش آمل با یافته های سفال، معماری، تدفین و دیگر یافته ها و مواد فرهنگی ازجمله ابزار سنگی، دو پیکرک حیوانی به شکل گاو، سردوک های سفالی و چند شیء مفرغی همراه بود.

امیرکلایی اضافه کرد: از مهم ترین شاخصه های عصر مفرغ در ایران ظهور و رواج سفال خاکستری و سیاه است، سفال هایی که از راه حفاری های تپه حصار شناسایی شده اند از این دست سفال های خاکستری در جستجوهای قلعه کش هم به دست آمد.

وی ضمن اشاره به این که هر چند بعضی از باستان شناسان فرضیه گسست بین عصر مفرغ و آهن را بیان می کنند، تصریح کرد: باتوجه به جستجوهای انجام شده در قلعه کش، میتوان این فرضیه را عنوان نمود که فرآیند گذار از دوره مفرغ به آهن به صورت تدریجی و پیوسته صورت گرفته، با این وجود این فرضیه قطعی نیست.



منطقه قلعه کش آمل، زمانی زیر دریا

این دیرینه شناس آملی به یافته های دیگری از تپه باستانی قلعه کش آمل اشاره نمود وادامه داد: در لایه های باستانی که در عمق ۱۴ متری تپه باستانی قلعه کش آمل قرار داشتند، آثاری از وجود شن و ماسه مشاهده شده که بر مبنای گفته جغرافیدان ها این احتمال داده می شود که پیش از این، منطقه در دریا وجود داشت یا آنکه دریا تا آن منطقه پیشروی کرده بود.

به گفته امیرکلایی، کشف دانه های گیاهی مانند جو و عدس در این منطقه هم از دیگر یافته های باستان شناسان بوده است.

الهه ای با دست های گشوده

وی همینطور ضمن اشاره به این که تابحال از لایه های عصر مفرغ محوطه باستانی قلعه کش در مجموع ۱۲ تدفین از گمانه لایه نگاری شناسایی شده است، اظهار داشت: بیشتر این تدفین ها حدود هشت تدفین از آنِ کودکان و خردسالان و مابقی که ۴ تدفین متعلق به بزرگسالان است که به صورت چمباتمه ای و بیشتردر کنار اجاق ها انجام شده است.

سرپرست تیم دیرینه شناسی قلعه کش آمل اضافه کرد: دربین پنج تدفین شناسایی شده، همراه با هدایای تدفینی ازجمله ظروف سفالی، کوزه و تنگ از نوع خاکستری تیره و بدون نقوش و همینطور زیورالاتی ازجمله گوشواره آویزهای تراش خورده سنگ لاجورد و صدف بوده که پیدا شده است.



امیرکلایی در رابطه با مهم ترین کشفیات در جستجوهای دیرینه شناسی تپه قلعه کش، اظهار داشت: شاید بتوان از کشف ظرف پیکرک سفالی که حدودا شکل زنانه دارد بعنوان یکی از شاخص ترین اشیاء کشف شده در این تپه باستانی یاد کرد.

وی اضافه کرد: این یافته ظرفی توخالی است که نمای بیرونی آن به صورت الهه ای است که دست هایش را به دو طرف باز کرده و یک تدفین دیگر که حدود ۵۰۰ متر با تپه قلعه کش فاصله داشت هم به دست آمد که بر مبنای مطالعات انسان شناسی متوجه شدیم متعلق به یک جوان ۲۵ ساله است که بر اثر وارد شدن ضربه به جمجمه فوت کرده ضمن آنکه کمبود کلسیم هم داشته است.

کودکان گرفتار کمبود ویتامین

این دیرینه شناسی آملی همینطور در پاسخ به این پرسش که با عنایت به آنکه چند گور کودکان و نوزادان هم پیدا شده و پژوهش های به دست آمده نشان از نوع بیماری این کودکان درعصر مفرغ و آهن بوده است، اظهار داشت: هرچند نمی توانیم در مورد آنچه که در هزاره های گذشته اتفاق افتاده است به صراحت مطلبی را عنوان نماییم اما میتوان گفت بیشتر این کودکان با کمبود ویتامین روبه رو بودند و بر اثر بیماری هایی که به این واسطه ایجاد می شد، فوت کرده اند.



امیرکلایی درمورد داد و ستد فرهنگی میان شمال و جنوب فلات ایران هم یادآورشد، بر مبنای یافته های بهشهر و آمل میتوان گفت یک تقابل فرهنگی میان شمال مرکز و جنوب به فلات ایران وجود داشت و به شکلی سفال های خاکستری فرهنگ وارداتی به شمال فلات ایران بود. هرچند بیان این مسائل نیازمند به مطالعات بیشتری است.




1402/02/23
09:16:21
0.0 / 5
416
تگهای خبر: آزمایش , باستان شناس , حفاری , دیرینه شناسی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912