فراجا گردشگری
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری همزمان با روز ملی ادبیات كودكان و نوجوانان مطرح كرد؛

تلاش برای توسعه مفهوم میراث فرهنگی در میان نسل آینده

تلاش برای توسعه مفهوم میراث فرهنگی در میان نسل آینده به گزارش فراجا «ایرانی ها از گذشته برای آموزش از ادبیات بهره می گرفتند، بنابراین ادبیات ناب ایرانی به جا مانده از گذشته، می تواند بن مایه خیلی از آموزش ها و توسعه های فرهنگی در كشور شود، ازاین رو پژوهشگاه و وزارتخانه میراث فرهنگی تلاش می كنند تا با یاری از گنجینه غنی ادبیات به گسترش میراث فرهنگی در میان نسل آینده كمك كنند.


به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، همزمان با روز ملی ادبیات کودکان و نوجوانان با اشاره به اینکه کم نیستند نویسندگانی که آثار بسیار ماندگاری برای کودکان این سرزمین تولید کردند، اظهار نمود: یکی از این آثار را قصه «مهمان های ناخوانده» اثر فریده فرجام دانست که اولین کتاب چاپ شده در انتشارات کانون پرورش فکری در این عرصه به شمار می آید.

وی با اشاره به این که پژوهشگاه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی «قصه میهمان های ناخوانده» را به پیشنهاد خالق آن، در سال ۱۳۹۶ با عنوان «روایتگری قصه میهمان های ناخوانده» در لیست میراث ناملموس کشور ثبت کرده است، اضافه کرد: فریده فرجام این داستان را با الهام از افسانه های کهن خلق کرد که نشر آن سبب شد تا کودکان مفهوم مهر، دوستی و همکاری را بیاموزند و یاد بگیرند چگونه با وجود اختلاف می توانند در یک اقلیم، هم زیستی داشته باشند.

او با بیان این که شاید این داستان برای سرزمین ایران که تنوع قومیتی دارد و نژادها و گویش های گوناگون را در یک مرز جای داده است بهترین نمونه برای یادگیری و اشاعه مفهوم صلح باشد، در ادامه رویدادهای فرهنگی پایه گذاری شده توسط پژوهشگاه را در حوزه ادبیات کودکان برنامه «قصه گویی در موزه ها» دانست و افزود: این اتفاق از آغاز دهه نود در کاخ گلستان و سپس در چارچوب باغ قصه ها با همکاری گروه راز گردونه در موزه ملک رخ داد که باب تازه ای برای گردشگری کودکان در موزه ها باز کرد.

عمرانی، قصهها و لالاییها را از قدیمی ترین متون شفاهی به جا مانده از گذشتگان دانست که سینه به سینه و به صورت شفاهی به ما به ارث رسیدهاند و جزیی از میراث فرهنگی کشور به شمار میآیند و افزود: در چند سال گذشته، با تاسیس موزه های فرهنگ و عروسک، فرهنگ کودکی، عروسک های نمایشی کاشان و اختصاص بخشی از فعالیتهای موزه های قدیمیتر همچون موزه ملک، موزه ایران باستان، مجموعه نیاوران و غیره به فضای کودک و قصه گویی شاهد تأثیر به سزای ادبیات بر یادگیری و ذهن کودکان بوده ایم.

او زبان قصه و داستان را یکی از مناسب ترین ابزار آموزشی در یادگیری و بیان مفاهیم انتزاعی دانست و اضافه کرد: در فرهنگ کهن ایران نیز، در آثار بزرگان و اساتید برای بیان مفاهیم از داستان سرایی استفاده می شده است. بعنوان نمونه «درخت آسوریگ» کتابی نوشته شده به زبان پارتی و خط پهلوی است که توسط ماهیار نوابی به فارسی برگردانده شده ؛ «افسانه آسوریگ » چکامه ای حاوی گفتگو (مناظره) بز و درخت خرما است که محمد هادی محمدی نویسنده معاصر کودکان و نوجوانان هم به شکل زیبایی آنرا باز آفرینی کرده و برخی پژوهشگران آنرا متنی برای آموزش به کودکان می دانند که اهمیت دامپروری و کشاورزی را به کودکان می آموزد.

وی با بیان این که ایرانی ها از روزگاری دیرین برای آموزش از ادبیات بهره می گرفتند، افزود: ادبیات ناب ایرانی به جای مانده، می تواند بن مایه خیلی از آموزش ها و توسعه های فرهنگی در کشور شود. قصه های شیرین سندبادبحری، مثنوی معنوی، شاهنامه، قابوسنامه و مرزبان نامه، گلستان سعدی و بسیاری دیگر با عرضه های نوین و امروزی می تواند منبعی برای آموزش های خلاق برای کودکان کشور باشد.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری؛ همینطور درباره دیگر فعالیتهای پژوهشگاه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حوزه ادبیات کودکان و نوجوانان اظهار داشت: پژوهشکده مردم شناسی با همکای مرکز معرفی فرهنگی پژوهشگاه در حوزه افسانه های عامیانه آثار درخشان و پژوهشی کم نظیری منتشر نموده که منبع دست اولی برای پژوهشگران حوزه ادبیات کودک است. همینطور چاپ کتاب پرارزش نمایشنامه های جبار باغچه بان با همکاری بنیاد نمایش کودک و تادیب الاطفال از دیگر آثار پرارزش و تاریخی ادبیات کودک اند که در سال های گذشته در پژوهشگاه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی انتشار یافته است.
عمرانی در ادامه از رونمایی جلد نوزدهم فرهنگنامه کودک ونوجوان در این روز اطلاع داد و اظهار داشت: پژوهشگاه با کمک گرفتن از گنجینه غنی ادبیات به گسترش میراث فرهنگی در میان نسل آینده که سرمایه های این سرزمین هستند، می تواند کمک نماید.



1399/04/19
15:43:19
5.0 / 5
2502
تگهای خبر: آموزش , صنایع دستی , كهن , گردشگری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۵
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912