سرنوشت سفال های پستخانه چابهار چه می شود؟
به گزارش فراجا در حالی معاون میراث فرهنگی استان سیستان و بلوچستان اعتقاد دارد «روند مرمت عمارت قاجاری «پستخانه» در چابهار مسیر درست خویش را طی می كند و هیچ اثر تاریخی از گذشته این عمارت دور ریخته نمی شود» كه آوار كردن سفال های ۱۶۰ ساله سقف این عمارت روی هم و قرار گرفتن شان در كنار این ساختمان و گاها در اطراف بنا و دسترسی هر كس به آنها، از اتفاق دیگری حكایت دارد.
به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، ۲۲ شهریور امسال، تصاویری از ساختمان پستخانه چابهار منتشر شدند كه هر چند از مرمت این بنای تاریخی خبر می دادند، اما آوار كردن پوشش های سفالی سقف در حیاط این بنای تاریخی كه در واقع مكان گذر مردم هم هست، این اخطار را از سمت دوستداران میراث فرهنگی در خصوص تخریب و دورریز شدن این آثار تاریخی بیان نمود. در واقع پوشش های سفالی در كنار این ساختمان ۱۶۰ ساله و در اطراف پراكنده شده و در فضای داخلی ساختمان مصالح ساختمانی جدیدی روی هم دپو شده اند.
مهدی ارباب نیا ـ معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان ـ اما در گفتگو با خبرنگار ایسنا می گوید: یكی از كارهایی كه در معاونت میراث فرهنگی كشور انجام می شود، بطور قطع حفظ و نگهداری از آثار تاریخی است. زمانی كه یك اثر تاریخی مرمت می شود، بطور قطع اطراف آن یك سری اتفاقاتی رخ می دهد، اگر در نقطه ای فرسودگی وجود داشته باشد، بخش های فرسوده باید از فضا بیرون بروند.
او با اشاره به این كه اقدامات در حال انجام در عمارت پستخانه حالا تا مرحله ای جلو رفته كه كف سازی ها انجام و دیوارها و جداره ها مقاوم سازی شده و درهای بنا مرمت شده اند، اظهار می كند: سفال هایی كه برای بام استفاده می شوند در چند منطقه دیگر هم استفاده شده اند، اما قرار نیست كه هیچ كدام دور ریخته شوند، همه در مراحل بعدی سوار بر ساختمان شده و در جای خود قرار می گیرند. نخست باید به سقف دسترسی داشته باشیم تا سفال ها را سرجای خود قرار دهیم.
او اما در بخش دیگری از حرف هایش با بیان این كه فضای بیرونی در پستخانه وجود ندارد و هر فضایی وجود دارد متعلق به پستخانه است، ادامه می دهد: در فضای بیرونی چیزی نداریم به جز دورریزهایی كه از قبل بوده اند، اما پیمانكار هنوز آنها را جابه جا نكرده است.
ارباب نیا با این وجود اضافه می كند: بخش دیگری از سفال های قرار داده شده در فضا جدید هستند و بعضی از قدیمی ترها شكسته شده اند كه باید جایگزین شوند.
او با تاكید بر این كه همه آثار تاریخی طرح های مطالعاتی و احیا دارند، اظهار می كند: هر سال بر مبنای اعتبار موجود آغاز به كار می نماییم. تا زمانی كه اعتبار به پروژه برسد می توانیم كار را جلو ببریم و مجبوریم ادامه كار را پس از اختصاص اعتبار جدید جلو ببریم.
به قول او، معمولا پروژه های عمرانی در هر سال تا یكم تیر - سال مالی دستگاه ها - انجام می شود و پس از آن باید منتظر تخصیص اعتبار مجدد بود.
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان با اشاره به باقی ماندن یك مرحله مرمتی برای عمارت پستخانه در چابهار اظهار می كند: تا كنون اعتباری معادل ۳۰۰ میلیون تومان برای مرمت این بنای تاریخی توسط میراث فرهنگی تخصیص پیدا كرده است و برپایه پیشبینی ها با تخصیص اعتبار مورد نیاز بطور قطع در این مرحله از مرمت كار در این بنای تاریخی تمام می شود.
وی همینطور با اشاره به این كه كاربری بناهای تاریخی باید توسط معاونت میراث فرهنگی وزارتخانه تعیین تكلیف شود، ادامه می دهد: ما در محله احیا و پس از تمام شدن كارهای مرمتی، پیشنهادهای خویش را به معاونت میراث فرهنگی كشور می فرستیم تا در صورت تائید و ابلاغ نوع كاربری، كار صورت گیرد.
او اما مالكیت این بنای تاریخی را متعلق به شركت پست چابهار می داند و ادامه می دهد: در صورتیكه این شركت خود به فضای پستخانه نیاز داشته باشد با نظارت میراث فرهنگی كاربری این بنای تاریخی توسط شركت پست اتفاق می افتد، چون وظیفه میراث فرهنگی فقط مرمت و حفاظت از بناهای تاریخی است، اما مالكیت را سلب نمی نماییم.
ارباب نیا در پاسخ به این پرسش كه در صورت مالكیت شركت پست روی این بنای تاریخی، چرا میراث فرهنگی تامین همه اعتبارات را به عهده گرفته است، اظهار می كند: به صورت ذاتی خودمان برای حفاظت وارد می شویم، میراث فرهنگی منتظر دستگاه های دیگر نمی گردد كه در این بین اثری تاریخی از دست برود. ما موارد زیادی در دستور مرمتی داریم و بعضی از آنها هم در حال كار و با هزینه كرد میراث فرهنگی هستند كه میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان اقدامات حفاظتی آنها را انجام می دهد.
به قول ارباب نیا، هم اكنون خانه تاریخی "دریانورد" و آرامگاه "غلام رسول" با هزینه میراث فرهنگی و توسط این نهاد در حال مرمت هستند.
منبع: فراجا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب