میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته
نگرانی از وضعیت دژالموت در آینده، كاربری غیرمتعارف یك كاروانسرا
فراجا: محروم شدن آیندگان از دژالموت، برگزاری اجلاس سازمان جهانی گردشگری، تعطیلی موزه ها در فصل سفر خارجی ها، كاربری عجیب یك كاروانسرا همچون خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.
به گزارش فراجا به نقل از مهر، در این هفته خبرگزاری مهر در گزارشی به معرفی یكی از شگفت انگیزترین جاذبه های گردشگری در نزدیكی تهران پرداخت كه برای سفر به آن تنها لازم است كه سه هزار تومان هزینه كرد. آن هم برای یك مسیر دو ساعته از تهران به گرمسار با قطارهایی كه همه ساعت به سمت مشهد می روند. جاذبه های گردشگری گرمسار شامل معادن و گنبدهای نمكی است و می توان با هماهنگی سازمان محیط زیست وارد پارك ملی كویر شد و از تنگه ظلمات كه نمونه ای از آن در آمریكاست بازدید نمود. دیدن این دو جاذبه مجانی است و می توان كمی آن طرف تر در شهرستان آرادان به دیدن روستای تاریخی پاده رفت جایی كه هنوز بافت سنتی آن پابرجا می باشد و جاذبه های تاریخی زیادی دارد.
پیرو منع به كار گیری بازنشستگان، رئیس سازمان میراث فرهنگی با استعفای سید محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی موافقت نمود قبل از این قرار بود كه مراسم تقدیر از سه نفر از بازنشستگان این سازمان برگزار گردد اما به زمان دیگری موكول شد.
هفته دیگر مقرر است كه اجلاس جهانی گردشگری در شهر همدان برگزار گردد. نشست خبری ولی تیموری معاون جدید گردشگری سازمان میراث فرهنگی قبل از بامداد روز یكشنبه ۱۳ آبان ماه در سالن فجر این سازمان برگزار گردید. مبحث این نشست خبری درباره چهلمین نشست اعضای وابسته سازمان جهانی گردشگری بود كه مقرر است روزهای ۲۱ و ۲۲ آبان ماه در شهر همدان برگزار گردد.
در این باره تیموری اظهار داشت: توانسته ایم میزبانی چهلمین نشست اعضای وابسته را در همدان به عهده بگیریم، دو نوع عضویت در سازمان جهانی گردشگری وجود دارد؛ یك عضویت رسمی و یك عضویت وابسته كه معمولا بخش های خصوصی كشورها در این حوزه عضو می شوند.
وی اظهار داشت: دو اجلاس جانبی هم در كنار رویداد اصلی برگزار می گردد. سمینار بین المللی بهره گیری گردشگری فرهنگی از تكنولوژی های جدید اطلاعاتی و ارتباطی و دیگری نمایشگاه استارت آپ های گردشگری می باشد. همینطور سه پنل پیش بینی شده است، در نظر داریم تفاهم نامه ای با سازمان جهانی گردشگری به امضا برسانیم. مهمانان این رویداد از دبیرخانه سازمان جهانی گردشگری و دبیركل آن، اعضای وابسته و رسمی خواهند بود. همینطور سفرای كشورهای مختلف در این برنامه حضور خواهند داشت.
تیموری بیان كرد: در اجلاس هفته آینده حدود ۶۰ میهمان از ۲۶ كشور مانند اندونزی، اسپانیا، افریقای جنوبی، نیجریه، آلمان، آمریكا، فنلاند، پرتغال، پرو، آرژانتین و... حضور خواهند داشت.
در ادامه این برنامه خبرنگاران درباره تاثیرات برگزاری رویداد همدان ۲۰۱۸ روی بخش گردشگری این استان انتقاد كردند و پاسخ معاون گردشگری به این انتقادات این بود كه برگزاری رویدادها در بلند مدت تاثیر خواهد داشت.
دیدار سفیر برزیل با مدیر موزه ملی ایران
رودریگو دی آزردو سانتوس سفیر جمهوری فدرال برزیل در تهران و ریكاردو پاسیانی دبیر سفارت برزیل این هفته با جبرئیل نوكنده مدیر موزه ملی ایران دیدار نمود.
نوكنده آمادگی موزه ملی ایران را در ارتباط با امضای تفاهم نامه با موزه های برزیل در زمینه همكاری های بین موزه ای همچون برگزاری كارگاه های آموزشی، تبادل كارشناسان، سخنرانی های تخصصی، برگزاری نمایشگاه های دوجانبه اعلام، و ابراز امیدواری كرد كه در آینده شاهد برگزاری نمایشگاهی از میراث پرارزش برزیل در موزه ملی ایران باشیم.
او اظهار داشت: «برگزاری نمایشگاه مشترك متقابل می تواند روابط دوستی دو كشور را عمیق تر كرده و همینطور خاطره تلخ آتش سوزی موزه برزیل را در ذهن ها كم رنگ تر و آنرا التیام بخشد.»
سفیر برزیل در تهران هم با اشاره به روابط بسیار خوبی كه در زمینه سیاسی و اقتصادی بین دو كشور وجود دارد به علاقه این كشور به ارتقای روابط فرهنگی اشاره نمود و خواهان برگزاری نمایشگاهی از آثار تاریخی موزه ملی ایران در برزیل شد و اظهار داشت: در سفر آتی خود به برزیل ضمن مذاكره با مسئولان فرهنگی كشور و موزه ها در این زمینه، مبحث را پیگیری می نماییم.
برخی از موزه های مهم تهران تعطیل هستند
در گزارشی كه این هفته انتشار یافت، خبرگزاری مهر به بررسی موزه های ایران و موزه های تهران پرداخت كه در زمان پیك سفر به روی گردشگران بسته هستند. در این گزارش آمده است كه موزه رضاعباسی كه زیرنظر سازمان میراث فرهنگی است از دو سه ماه پیش تا كنون به علت تعمیرات تعطیل شده و معلوم نیست چه زمانی باز می گردد. موزه صاحبقرانیه در كاخ نیاوران هم اوضاع خوبی ندارد و همچنان معطل انجام عملیات مرمتی است. كوشك احمدشاهی واقع شده در این كاخ هم تا اوسط ابان ماه تعطیل می باشد. موزه نقاشی پشت شیشه هم كه بعد از مدتها باز شده بود، حالا به روی گردشگران بسته است. موزه آبگینه هم برای انجام تعمیرات و عملیات عمرانی از روز شنبه ۵ آبان ماه تا اطلاع ثانوی تعطیل شده است. هر از گاهی هم ریاست جمهوری میهمانان خویش را به كاخ سعدآباد دعوت می كند و ازاین رو در تمام طول روز این كاخ تعطیل می گردد.
تعطیلی موزه ها به بهانه مرمت و تعمیر درست در زمانی انجام گرفته است كه ماه های مهر و آبان به قول مسئولان گردشگری در كشور، ماه پیك سفر خارجی ها به ایران است. از جانب دیگر تهران یكی از مقاصدی است كه بیشتر توریستهای خارجی هنگام ورود به ایران از فرودگاه و جاذبه های پایتخت دیدن می كنند. ازاین رو رفتن آنها به موزه های مهم تهران یكی از برنامه هایشان خواهد بود.
آیندگان از داشتن دژالموت محروم می شوند
ساخت جاده، تله كابین، زمین خواری، كوه خواری، گسترش باغ ها، آبیاری غرقابی و ساخت و ساز های غیرمجاز نه تنها مانع ثبت جهانی منظر فرهنگی الموت است بلكه آیندگان را از داشتن چنین شاهكاری محروم می كند.
حمیده چوبك، سرپرست ۱۴ فصل جستجوهای باستانشناسی دژالموت، با اشاره به اینكه ثبت جهانی منظر فرهنگی الموت با مشكلات جدی روبروست اظهار داشت: یكی از مهمترین مشكلات بر سر راه ثبت جهانی منظر فرهنگی الموت را دخل و تصرف های انجام شده در عرصه و حریم داست. ضوابط تعیین شده در عرصه و حریم به رغم ابلاغ و پیگیری های قانونی رعایت نمی گردد.
او با انتقاد از ساخت و سازها و تغییر كاربری ها اضافه كرد: برپایه قوانین كسی اجازه ساخت و ساز بر خلاف ضوابط عرصه و حریم را ندارد اما متاسفانه با این تصور كه در نهایت جریمه خواهند شد، از قوانین تخلف می كنند و ما شاهد ساخت و سازهایی مغایر با ضوابط عرصه و حریم هستیم.
كاروانسرایی در فارس به ترمینال تاكسیرانی تبدیل گشته بود
كاروانسرای زكیخانی دوره صفویه در راه راه تاریخی شیراز به اصفهان در زرقان فارس كه به ترمینال تاكسیرانی تبدیل گشته بود برای بازگرداندن به حالت اولیه خواناسازی شد.
این خبر را، اكبر عزیزی، سرپرست برنامه خواناسازی پلان كاروانسرای زكیخانی زرقان اعلام نمود و اظهار داشت: محوطه كاروانسرا در دو دهه گذشته تبدیل به ترمینال تاكسیهای برون شهری شهر زرقان شده بود و شهرداری با هدف زیباسازی فضای شهری تصمیم به تغییر كاربری به محوطة كاروانسرا گرفته بود از اینرو با هماهنگی اداره كل میراث فرهنگی فارس و شهرداری زرقان برنامه خواناسازی توسط باستانشناسان انجام گرفت.
او در ادامه اظهار داشت: متاًسفانه حدود ۱۲ سال پیش شهردار وقت زرقان با تخریب بخش شرقی بنای كاروانسرا و آسفالت كردن سطح محوطه حیاط كاروانسرا و قسمتهای تخریب شده تلاش در پاكسازی و زیباسازی شهر داشت بنابراین كاوش باستانشناسی با اولویت قراردادن خواناسازی پلان بنا ضروری بود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب