فراجا گردشگری
مدیربخش فرهنگ دایره المعارف اسلامی معترض شد

اعتراض به تخریب گنبد مقبره برادر امام رضا(ع)

اعتراض به تخریب گنبد مقبره برادر امام رضا(ع) فراجا: «نخست نام شاهزاده را تغییر دادند و مدتی پیش نیز به تصور این كه سازندگان گنبد بی جهت رنگ گنبد را سفید كرده اند، آنرا به رنگ سبز تغییر دادند، تا امروز كه كلا دست به تخریب آن زدند، حالا تنها راه درخواستِ بازسازی گنبد به همان شكل گذشته است، وگرنه دو روز دیگر گنبدی حلبی و بی ارتباط با فرهنگ معماری و تاریخ كشور بر بقعه شاهزاده حمزه می نشانند.»


به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، فیلم انتشار یافته از تخریب گنبد اورچین مقبره امامزاده «حمزه بن موسی الکاظم (ع) معروف به «شاهزاده حمزه» در دشت های غزاله ماهشهر و در ۲۷ کیلومتری جاده ماهشهر-هندیجان، این دفعه با اعتراضِ محمد جعفری (قنواتی) - مدیر بخش فرهنگ مردم دایره المعارف بزرگ و بومی بندر ماهشهر - مواجه گردید.
او در صفحه شخصی خود در اینستاگرام درباره ی تخریب «شاهزاده حمزه» در ماهشهرِ استان خوزستان نوشت: «از جمله زیارتگاه های مشهور و کهن ماهشهر است که گنبدی خاص دارد. دیشب (جمعه ۳۰ خرداد) در فضای مجازی تصویر تخریب گنبد مضرس (اورچین) و کم نظیر این بقعه را دیدم. گنبدی که میراث گرانقدر معماری و فرهنگ نیاکانمان بود و مردم آنرا مقدس می دانستند و به آن سوگند می خوردند.
این نوع گنبد و معماری ویژه همچون گنبدهای نادری بود که ریشه در اعماق تاریخ معماری ما دارند. با دیدن فیلم این احساس را داشتم که گویی خانه ام را ویران می کردند. چشمانم پر از اشک شد. با خود می گویم چگونه امکان دارد کسی به فرهنگ و تاریخ این مرز و بوم آشنا و علاقمند باشد و به چنین کاری دست بزند. این کار معنایی جز نابودی عناصر فرهنگ گذشته نیست.
این قبیل کارها متاسفانه به روشی معمول تبدیل گشته است. بخش اصلی این گونه تصمیمات به دیدگاه تاجر مسلکی تصمیم گیرندگان مربوط می شود. برمبنای همین دیدگاه است که خانه ۵۰۰ ساله ای را تخریب می کنند تا پاساژی با ده ها مغازه بسازند.
گفتم که شاهزاده حمزه همچون زیارتگاههای کهن ماهشهر است. چند سال پیش واژه ی شاهزاده را از عنوان آن برداشته و آنرا به امامزاده حمزه تغییر دادند. اما غافل از آن که «زین حسن تا آن حسن صد گز رسن».
تصمیم گیرندگان غافل از آن بودند که کلمه شاه در چنین مواردی معنای سیاسی ندارد بلکه کهن الگوی پیر فرزانه است، همچنان که یکی از القاب حضرت علی (ع) در فرهنگ ما شاه نجف است. مردم امام حسین(ع) را شاه شهیدان و امام رضا(ع) را شاه خراسان می گویند.
بس که رخ مالیده ایم بر مرقد شاه نجف/ بوی مشک و عنبر و عطر و گلاب آورده ایم/ قتلگاه حضرت شاه شهیدان دیده ایم/ چشم گریانی از آن ماتم سرا آورده ایم.
اما کار به اینجا خاتمه نیافت، مدتی پیش نیز به تصور اینکه سازندگان گنبد بی جهت رنگ گنبد را سفید کرده اند، آنرا به رنگ سبز تغییر دادند. متاسفانه باز هم کسی دراین زمینه روشنگری نکرد. تا امروز که کلا دست به تخریب آن زدند. جای تاسف است که گردانندگان برخی صفحات فرهنگی ماهشهر در فضای مجازی از این تخریب و به اصطلاح بازسازی استقبال کرده اند.
اکنون این گنبد کم نظیر نابود شده است و ظاهرا نمی توان آب رفته را به جوی بازگرداند، اما می توان این درخواست به حق را مطرح نماییم که بر بقعه بازسازی شده گنبدی به همان شکل ساخته شود. خواهش بنده این است که این درخواست را جدی بگیریم چون در غیر این صورت دو فردای دیگر گنبدی حلبی و بی ارتباط با فرهنگ معماری و تاریخ این مرز و بوم کهن بر بقعه شاهزاده حمزه می نشانند.»


به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، امامزاده حمزه بن موسی الکاظم (ع) نهم شوال ۱۵۱ هجری قمری در مدینه النبی به دنیا آمد و در اوّل ذی القعده ۲۰۴ هجری قمری در منطقه دشت غزاله بندر ماهشهر (کیلومتر ۱۸جاده ماهشهر-هندیجان) در سن ۵۳ سالگی به شهادت رسیدند و سر ایشان در حرم مطهِّر امامزاده حمزه مقابل السلام در مجاورت حرم حضرت سیّد عبدالعظیم الحسنی (ع) به خاک سپرده شد.
امام هادی (ع) درباره ایشان به حضرت سید عبدالعظیم الحسنی (ع) فرموده است: «خیر ولد موسی بن جعفر علیهم السلام عد آعلی بن موسی الرضا علیهم السلام»، یعنی امام زاده حمزه(ع)، بهترین فرزند امام کاظم مقابل السلام غیر از امام رضا (ع) است. (کتاب سّرالمقطین ص ۱۱۱ – کتاب جنه النعیم ص۶۰) ایشان همیشه در مسافرت و حضر به همراه امام علی بن موسی الرضا(ع) بوده است و پس از ورود به ایران به همراه امام رضا (ع) به سناباد طوس می رود و پس از مناظره با مأمون (لعنت الله) به دستور امام رضا (ع) به منطقه ای دور می آید.


مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی کند.
فایل آنرا از اینجا دانلود کنید: video/mp4


منبع:

1399/03/31
15:12:02
5.0 / 5
2877
تگهای خبر: دانلود , شهر , كهن , مسافر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912